Oživljavanje ribnjaka na Pazarištu kod Novog Pazara: U planu gradnja fabrike za preradu ribe 1Foto: S. N.

Kompanija „Vojin Popović ND“ gradiće fabriku za preradu ribe i proizvodnju ribljih specijaliteta.

Kompanija „Vojin Popović ND“, na Pazarištu nedaleko od Novog Pazara, gradiće fabriku za preradu ribe i proizvodnjuu ribljih specijaliteta.

U toku je obezbeđivanje neophodne dokumentacije za realizaciju projekta „Industrijska proizvodnja – prerada ribe“.

Objekat površine oko 500 kvadratnih metara, gradiće se u krugu ribnjaka na Pazarištu, nedaleko od Novog Pazara. Prerađivačko – proizvodni kapaciteti, kako je navedeno u projektu, biće 750 kilograma dnevno kalifornijske pastrmke.

Na taj način biće oživljena proizvodnja i prerada kalifornijake pstrmke, koja je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, bila brend ovog kraja.

Nekada je, po veličini, bio to drugi ribnjak za proizvodnju kalifornijske pastrmke u Evropi. Sve se urušilo i nestalo, kada je, početkom prošle decenije, bivši novopazarski poljoprivredno – proizvodni gugant „Vohin Popović“, otišao u stečaj.

Pre šest i po godina, obnovljena je proizvodnja kalifornijske pastrmke kda je ribnjak prešao u privatno vlasništvo.

Novi vlasnik morao je da krene iz početka. Očišćeni su bazeni, napravljeni novi objekti i mrestilišta po najsavremenijim standardima. U dvadesetak bazena, do sada, se samo uzgajala riba, koja se profaje na tržištima u regionu.

Izgradnjom fabrike za preradu ribe i proizvodnju ribljih specijaliteta, na površini od 19 hiljada kvadrata, kompletira se proces uzgoja ribe, od inkubacije preko mresta do finalne faze, razvoja konzumne ribe. Procenjeno je da će kapaciete proizvodnje biti 700 tona ribe godišnje.

Do dolaska novih vlasnika ribnjak je bio prepušten zubu vremena. Bazeni su porušeni i sa njih je odneto sve što je moglo da se proda u staro gvožđe. Istu sudbinu doživela je i fabrika toplih i hladnih programa za preradu ribe. Odnete su sve mašine, a od ostalih objekata ostale su samo zidine.

Ribnjak je izgrađen pre tri decenije, tri kilometra ispod izvora reke Raške i manstira Sopoćani. Kada je izgrađen, stručnjaci su tvrdili da je voda, čija temperatura i zimi i leti varira samo za dva stepena, idealna za uzgoj kalifornijske pastrmke.

Krajem devedesetih godina izgrađena je fabrika za preradu i fino pakovanje ribe. Iz Danske je uvezena oprema vredna tri miliona dolara i tada je počela hladna i topla prerada ribe, u to vreme jedinstvena na Balkanu, a čak 80 odsto proizvodnje plasirano je na inostrana tržišta.

Novopazarski ribnjak imao je i najsavremenije mrestilište u kojem se godišnje proizvodilo pet miliona komada mlađi, koju su kupovali ribnjaci u bivšim jugoslovenskim republikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari