Novi vlasnici vraćaju stari sjaj ribnjaku 1

Slika opustošenog ribnjaka na Pazarištu, nedaleko od Novog Pazara, postala je prošlost. Od pre par meseci uzgajalište kalifornijske pastrmke ponovo radi.

Za to su zaslužni novi vlasnici – konzorcijum MN Petrol kompani i turski privrednik Kenan Gunaj, koji su u februaru prošle godine, za milion evra, kupili novopazarsko preduzeće u stečaju „Vojin Popović“ u čijem sastavu je i ribnjak.

Pred novim vlasnicima su velika ulaganja i posao da na zdrave poslovne noge postave ribnjak, koji je nekada bio drugi u Evropi po proizvodnji kalifornijske pastrmke. Rekonstruisani su objekti, izgrađeni magacini i napravljena mrestilišta po najsavremeniji standardima. Sada se riba, koja se uzgaja u 13 bazena (kada bude izvršena klasifikacija biće prebačena u 19 drugih bazena), prodaje kupcima u regionu.

Novi vlasnici planirali su da ove godine na tom prostoru izgrade riblji restoran, ali i veštačko jezero. Za sledeću godnu planiran je početak prerade ribe i proizvodnja ribljih specijaliteta (procenjuje se da je kapacitet ribnjaka 700 tona ribe godišnje). Do dolaska novih vlasnika ribnjak na Pazarištu bio je prepušten zubu vremena. Bazeni su porušeni i sa njih je odneto sve što je moglo da se proda u staro gvožđe. Istu sudbinu doživela je i fabrika toplih i hladnih programa za preradu ribe. Odnete su sve mašine, a od ostalih objekata ostale su samo zidine.

Ribnjak je izgrađen pre tri decenije, tri kilometra ispod izvora reke Raške i manstira Sopoćani. Kada je izgrađen, stručnjaci su tvrdili da je voda, čija temperatura i zimi i leti varira samo za dva stepena, idealna za uzgoj kalifornijske pastrmke. Krajem devedesetih godina izgrađena je fabrika za preradu i fino pakovanje ribe. Iz Danske je uvezena oprema vredna tri miliona dolara i tada je počela hladna i topla prerada ribe, u to vreme jedinstvena na Balkanu, a čak 80 odsto proizvodnje plasirano je na inostrana tržišta. Novopazarski ribnjak imao je i najsavremenije mrestilište u kojem se godišnje proizvodilo pet miliona komada mlađi, koju su kupovali ribnjaci u bivšim jugoslovenskim republikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari