Umetnici na najstarijoj likovnoj koloniji u Ečki, kraj Zrenjanina 1Foto: UK Ečka

U najstarijoj umetničkoj koloniji u zemlji, u Ečki kraj Zrenjanina, održava se 68. saziv UK „Slika 2023“.

Učesnici su umetnici Milica Vesić, Luka Drljan, Sunčica Pasuljević Kandić, Bojan Radojčić, Ivan Šuletić.  Selektorka i kustos projekta je Sunčica Lambić Fenjčev.

Pozvani umetnici će u koloniji Ečka preispitivati pojam „Slika“ u različitim kontekstima i medijima u skladu sa savremenim umetničkim tendencijama i situacijama koje će doživeti u okruženju i ambijentu kolonije.

Likovna kolonija Ečka, u istoimenom selu pored Zrenjanina, osnovana je 1956. godine a njen pokretač bio je zrenjaninski slikar Tivadar Vanjek i nekadašnji upravnik Savremene galerije.

U prvoj koloniji, kako pokazuje dokumentacija, učestvovala su 22 umetnika, a vrlo brzo ova kolonija počela je da poziva slikare van vojvođanskog kruga. Umetnici iz Beograda doneli su nova stremljenja u slikarstvu, potom su učešće uzeli i vajari kao i autori iz cele Jugoslavije.

Samo dve godine posle osnivanja kolonije počinje sa radom Savremena galerija Zrenjanin, koja je preuzela brigu o fondu umetničke kolonije Ečka.

Godine 1962. formiran je prvi Umetnički savet kolonije, koji su činili poznati kulturni radnici i profesori iz tog vremena. Prvi upravnik kolonije i galerije postaje slikar Tivadar Vanjek, pionir u stvaranju ove institucije. Savremena galerija je 1964. godine dobila svoj izložbeni prostor u Zrenjaninu.

Donacijama je obezbeđeno da u fond kolonije uđu i dela autora koji nisu boravili u Ečki a predstavljaju značajna imena u umetnosti, među kojima su Stojan Aralica, Petar Lubarda, Avgust Černigoj, Ferdinanin Kulmer.

Ovaj 68. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2023. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari