Rio Tinto: Navode o nezakonitim plaćanjima shvatamo ozbiljno 1Foto: EPA-EFE/ MICK TSIKAS

Rio Tinto sve navode o nezakonitim plaćanjima shvata izuzetno ozbiljno. U svim zemljama u kojima posluje, Rio Tinto se striktno pridržava zakona i procedura.

To navode nadležni u Rio Sava eksplorejšn, ćerka firmi britansko-australijske kompanije Rio Tinto, odgovarajući na pitanje Danasa da prokomentarišu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića “da su neke ranije vlasti u Srbiji uzimale novac od Rio Tinta da bi kompanija dobila istrazna prava za litijum”.

Iz te kompanije ističu da Rio Tinto ostaje posvećen razvoju i unapređenju projekta „Jadar”.

-Tokom razvoja tog projekta  u Srbiji, uvek smo sledili sve zakone i propise Srbije i to ćemo činiti i dalje. Nastavićemo da blisko sarađujemo sa Vladom Srbije i domaćim i stranim stručnjacima na svim aspektima uticaja projekta „Jadar“ na životnu sredinu i lokalnu zajednicu – navode u Rio Sava eksplorejšn.

Nadležni u toj kompaniji nisu odgovorili na naša pitanja da li očekuju da će Vlada Srbije raskinuti ugovor o istraživanju rude litijuma sa Rio Tintom i o stavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da treba doneti moratorijum na istraživanje litijuma u našoj zemlji do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari