Za poslednji dan marta ove godine zakazana je prodaja rudnika olova, zlata i cinka Lece, nedaleko od Medveđe, jedinog rudokopa u Jablaničkom okrugu. Vrednost kapitala ovog rudnika procenjena je na 19,5 miliona evra, ali se u Meveđi i Lecu očekuje da će taj iznos biti višestruko premašen.

Za poslednji dan marta ove godine zakazana je prodaja rudnika olova, zlata i cinka Lece, nedaleko od Medveđe, jedinog rudokopa u Jablaničkom okrugu. Vrednost kapitala ovog rudnika procenjena je na 19,5 miliona evra, ali se u Meveđi i Lecu očekuje da će taj iznos biti višestruko premašen. Za sada su interesovanje za kupovinu rudnika pokazali poslovni partneri iz Bugarske, Austrije, ali i iz Rusije i Kanade.
Pred leskovačakim Trgovinskim sudom poverioci su od rudnika Lece minulih godina potraživali 7,4 milijarde dinara, ali je taj iznos sveden na 217 miliona dinara i biće namiren posle prodaje ovog kolektiva.
U rudniku zlata, olova i cinka Lece više nema rudara. O ovom rudokopu staraju se samo radnici obezbeđenja, ali su i oni nezadovoljni jer skromne zarade nisu primali – mesecima!
U Medveđi, gde je decenijama rudnik cinka, olova i zlata bio okosnica privrednog razvoja, ima stručnjaka koji tvrde da se samo u jalovištu rudnika – zbog loše eksploatacije – krije bogatstvo od najmanje 200 miliona evra! Iako u tome, možda, ima i preterivanja, jedno je izvesno: i dalje je mnogo nepoznanica oko ovog preduzeća koje raspolaže pravima za eksploataciju najdragocenijih metala u planinskom masivu u okolini Leca, simpatičnog mesta, po kome je i rudnik dobio ime. Koliko je rudnik bio važan za Medveđu i celi jablanički kraj, dovoljno govori i podatak da je osamdesetih godina minulog veka interesovanje za upis u rudarsko zanimanje u medveđskoj Tehničkoj školi bilo ,,iznad očekivanja’’, da bi pre nekoliko godina taj smer bio – ukinut!
-Veoma smo zainteresovani za rešavanje statusa rudnika Lece – kaže Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari