Rusija obustavlja izvoz đubriva 1Foto: Pixabay/Fabersam

Rusija razmatra mogućnost obustave izvoza mineralnog đubriva, što bi dodatno urušilo stanje na tržištu gde se već oseća nedostatak gnojiva.

“Tamošnje ministarstvo industrije i trgovine preporučilo je u petak obustavu izvoza đubriva sve dok se ne nastave normalne usluge prevoza u i iz Rusije koja je već pogođena mnogim sankcijama” objavio je The Wall Street Journal a prenosi Agroklub.

Inače, Rusija je značajan izvoznik đubriva, ona zauzima 18 odsto udela u svetskom prometu kalijum karbonata, 20 odsto u međunarodnom trgovanju amonijakom i 15 odsto na tržištu uree. Kako je svetsko tržište zbog pandemije već osetilo nestašicu pojedinih vrsta đubriva, što je izazvalo nagli rast cena, Rusija je pre mesec dana već privremeno zaustavila izvoz amonijum nitrata. Najnovija preporuka ruskih proizvođačima dodatno će izazvati nestašicu i rast cena a čitava situacija dodatno će biti usložnjena nakon što je i veliki ukrajinski proizvođač amonijaka, amonijum nitrata i uree, Čerkasi Azot, zatvorio svoje pogone.

Jedan od razloga za povlačenje sa tržišta u obe zemlje je i problem sa lukama u Crnom moru preko kojih se đubrivo transportuje, a koje se nalaze u sedištu rartnih operacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari