Rusija smanjuje izvoz nafte na Zapad za četvrtinu? 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Rusija će smanjiti izvoz sirove nafte iz zapadnih luka za jednu četvrtinu u martu i aprilu, povećavajući već najavljena smanjenja od 500.000 barela dnevno za mart, kao očiglednu odmazdu za sankcije Zapada, saopštava Rojters, pozivajući se na izvore u ruskom naftnnom sektoru.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije zasad, međutim, ruske vlasti nisu potvrdile ovu vest, niti je ruski naftovodni gigant, Transnjeft, odgovorio na zahteve Rojtersa za komentar. Zapadne sankcije prisiljavaju Moskvu da izvodi različite akrobacije na tržištu nafte, od smanjenja proizvodnje i stvaranja novih mehanizama za određivanje cena za svoju vodeću naftu Ural do prodaje nafte Kini i Indiji uz ogromne popuste.

Prvobitni planovi Rusije da smanji proizvodnju za 500.000 barela dnevno u martu iznosili bi pet odsto ruske proizvodnje ili 0,5 odsto globalne proizvodnje. Međutim, ako se potvrde, ovi najnoviji planovi za smanjenje ponude do 25 odsto bi doveli do uklanjanja čak 625.000 barela denvno iz ruskog izvoza nafte. Rezanje iz zapadnih luka odražava preusmeravanje ruske sirove nafte na istočna tržišta, prvenstveno Indiju i Kinu, ali i Tursku. Uvoz u Indiju posebno je značajno porastao, popevši se na rekordnih 1,4 miliona barela dnevno u januaru, što je čini glavnim ruskim kupcem nafte za brodske pošiljke. Kina je najveći ruski kupac nafte u celini, dopremajući gro svog uvoza putem naftovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari