RZS: Godišnji rast BDP u trećem kvartalu 3,6 odsto 1Ilustracija Foto: FoNet /Marko Dragoslavić

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 3,6 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prethodno tromesečje BDP u periodu od kraja juna do kraja septembra je povećan za 1,3 odsto. Toliki kvartalni rast je zabeležen i u drugom tromesečju, nakon svega 0,1 odsto u prva tri meseca ove godine.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva – 12,8 odsto.

Poljoprivreda je zabeležila međugodišnji rast od 9,5 odsto, dok je sektor rudarstva, industrije i snabdevanja vodom zabeležio rast od 3,4 odsto.

BDP
izvor: RZS

Posmatrano prema tome kako se BDP trošio, zabeležen je realan rast potrošnje domaćinstava od 1,3 odsto, dok je rast državne finalne potrošnje povećan realno za 1,7 odsto.

Bruto investicija u osnovna sredstva su realno povećane za 4,1 odsto, a izdataci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 2,7 odsto.

Realni pad zabeležen je kod izvoza robe i usluga od 1,5 odsto i uvoza robe i usluga, 1,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari