Fabrika boja i lakova Zorka kolor prodala je u prvoj polovini godine robu vrednu 6,5 miliona evra, što je rast od čak 35 odsto u odnosu na prethodni period. Prema rečima predsednika te kompanije Miroslava Aleksića, tome je doprineo visok kvalitet proizvoda i pristupačne cene. Ova šabačka fabrika već je potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa Alkaloidom iz Skoplja, a osnovala je i firmu u Mađarskoj.

Fabrika boja i lakova Zorka kolor prodala je u prvoj polovini godine robu vrednu 6,5 miliona evra, što je rast od čak 35 odsto u odnosu na prethodni period. Prema rečima predsednika te kompanije Miroslava Aleksića, tome je doprineo visok kvalitet proizvoda i pristupačne cene. Ova šabačka fabrika već je potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa Alkaloidom iz Skoplja, a osnovala je i firmu u Mađarskoj. Do kraja meseca očekuje se završetak distributivnog centra u Zagrebu, s obzirom na to da je na hrvatskom tržištu Zorka kolor ostvarila promet od pola miliona evra. Izvoziće se proizvodi namenjeni širokoj potrošnji, kao i industrijski premazi po kojima je ova fabrika bila prepoznatljiva u tadašnjoj SFRJ.
– Osnivanjem kompanije Duropal-Maxikolor sa sedištem u Zagrebu izlazimo u susret zahtevima još jednog tržišta u okruženju gde su već prisutne renomirane svetske firme. Zaključno sa ovom godinom investicije Zorka kolor premašiće šest miliona evra. U naredne dve godine uložićemo milion evra u pogone u Skoplju i još tri miliona u novu fabriku u Šapcu. Osnovni cilj poslovne politike je liderska pozicija na tržištu boja i lakova u Jugoistočnoj Evropi – kaže Aleksić.
Zorka kolor privatizovana je 2002. godine, a kupio ju je šabački biznismen Miroslav Aleksić za 240 miliona dinara. Prema oceni Agencije za privatizaciju, to je jedna od najuspešnijih privatizacija imajući u vidu da je svake godine investirano po milion evra u opremu, modernizovanje tehnologije, obnavljanje asortimana proizvoda, a posebno značajno je ulaganje u obrazovanje rukovodećeg kadra. Od nekadašnjih 150 radnika njih 40 je po raznim osnovama napustilo kolektiv, dok je 30 mladih i obrazovanih stručnjaka dobilo šansu da stečena znanja primene u praksi. Proizvodnja je povećana četiri puta, a ovo je jedna od retkih firmi u Srbiji koja zapošljava strane stručnjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari