Šabić: Pravi trenutak da se predoče troškovi poslovanja Fijata 1Foto: Beta/Milan Obradović

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da je posle najave vlasti o načelnom dogovoru proizvodnje tajnog tipa automobila kao „novoj eri u investiranju“ u Srbiju, pravi trenutak da se javnosti predoče ukupni troškovi u celokupnom poslovanju fabrike Fijat, jer građani plaćaju velike subvencije, a uskraćeno im je pravo na informacije.

Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, ocenio je da je način na koji je vlast obavestila javnost o novom aranžmanu za fabriku automobila u Kragujevcu još jednom potvrdio neodgovoran i potcenjivački odnos vlasti prema pravu javnosti da zna istinu.

„Naravno da proizvodnja novog modernog tipa automobila i nastavak rada fabrike automobila, ako se ostvare, može biti dobra vest. Međutim način na koji je saopštena kao ‘početak nove ere u investicijama u našu zemlju’ čini je mnogo više pukom propagandnom porukom nego ozbiljnom objektivnom informacijom“, ocenio je Šabić za agenciju Beta.

Podsetio je na razne, prethodnih godina plasirane vesti o redizajnu, o novim modelima i unapređenju proizvodnje Fijata u Kragujevcu i uprkos tome padu proizvodnje sa nivoa najavljivanog za izvoz od 1,5 milijardi evra na 10.000 ili 15.000 automobila godišnje.

„Iz malo dostupnih informacija može se zaključiti da je postignut nekakav načelan dogovor o proizvodnji električnog automobila, a potpisan precizan ugovor o finansiranju. Izvesno je samo da se ulaže dodatnih 48 miliona evra javnog novca, a ne i šta će se proizvoditi, u kojoj količini, do kada će proizvodnja da traje“, naveo je Šabić i dodao da je odsustvo ovih informacija razlog za zabrinutost.

On je ukazao da poslovanje fabrike u Kragujevcu nikad nije bilo transparentno, od početnih subvencija od 10.000 evra po radnom mestu, dodatnih subvencija od više stotina miliona evra, oslobađanja od poreza i doprinosa, do povlašćene cene električne energije.

Građanima Srbije, iako te troškove snose, pravo na ove informacije je uskraćeno, rekao je Šabić i dodao da veruje da je trenutak kad vlast najavljuje „novu eru u investiranju“ krajnje vreme da se javnosti predoče ukupni troškovi u celokupnom periodu poslovanja.

Istakao je da je to važno i zbog toga što slučaj Fijata nije izolovan, već je Vlada brojne slične subvencionisane aranžmane sa stranim investitorima ocenjivala kao dobre i korisne iako to gotovo nikad nije dokumentovala potpunim informacijama, što otvara prostor za korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.