Šabić: Zaključavanje sistema RGZ neprihvatljivo i vrlo štetno 1Rodoljub Šabić Foto: Medija centar

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da je neprihvatljivo i vrlo štetno što građani i institucije danima ne mogu da koriste usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), a objašnjenje RGZ da je zbog navodnih intenzivnih hakerskih napada preventivno zaključan kompletan sistem nazvao neprihvatljivim i zbunjujućim.

Šabić smatra da je apsurdno da se makar i na jedan dan onemoguće praktično svi poslovi koji se tiču tržišta nepokretnosti – od overavanja kupoporodajnih ugovora preko izdavanja lista nepokretnosti do dobijanja građevinske dozvole.

„Pristup podacima nemaju ni notari, ni ministarstva ni poreska uprava ni bankarski sistem, kome je to potrebno zbog hipotekarnih zajmova“, ukazao je Šabić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, informacioni sistem RGZ po Zakonu o informacionoj bezbednosti spade u informaciono komunikacione sisteme od posebnog značaja, što podrazumeva nespornu obavezu kontinuiranog preduzimanja posebnih mera zaštite.

„Informacioni sistem RGZ je vrlo skupo plaćen i vlast ga je je ne tako davno predstavljala kao ‘jedan od najboljih na svetu'“, naveo je Šabić i ukazao da je apsurdno da preventivna mera zaštite od hakerskog napada takvog sistema bude njegovo potpuno stavljanje van funkcije.

„Obaveza je nadležnih da bez odlaganja prekinu apsurdnu situaciju, kontinuirano omoguće građanima ostvarivanje prava i zaštitu interesa a organima vlasti, bankama, notarima i advokatima normalno vršenje poslova“, istakao je Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari