glovoFoto: Aleksandar Roknić

Iz godine u godinu Srbiji sve više nedostaje radna snaga, za većom platom i boljim uslovima života put Zapadne Evrope i SAD otišle su mnoge zanatlije, tako da fale varioci, mesari, vodoinstalateri, bravari, tesari, a nedavno je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić pričajući na tu temu rekao da nam nedostaje radne snage i kako „suštinski nema ljudi koji žele da rade“, te da i pice u Beogradu raznose kineski državljani.

„Nemamo Srba koji hoće to da rade“, rekao je Vučić, „zato što je prosečna plata u Beogradu 705 evra“. Tragom informacije koju je javnosti dao predsednik pitali smo u nekoliko picerija po gradu imaju li strane državljane među zaposlenima i uglavnom su nam rekli da – nemaju.

„Nemamo ih ni u objektu, ni među dostavljačima“, kažu u jednoj od picerija koja ima nekoliko lokala u prestonici. Dostavljači se s vremena na vreme, menjaju, napominju u ovoj piceriji, ali su to uglavnom mladi ljudi, mada, kako kažu, ne postavljaju nikakve specijalne uslove kada se radi o godinama.

U restoranu u kome dominira italijanska kuhinja i koji godinama radi na dva mesta u centralnim gradskim opštinama kratko su nam rekli da imaju puno posla, ali ne i stranaca među zaposlenima. Ne zato što ih nisu hteli, već što se nisu ni prijavljivali.

U samo jednoj od picerija, koja takođe ima lokale na nekoliko mesta u gradu kažu da imaju jednog dostavljača koji je kineski državljanin, da ne radi za njih već za kompaniju koja se bavi dostavom.

„Super je dečko, lepo radi svoj posao“, pohvalili su ga radnici iz ove picerije.

Nema sumnje da bi istraživanja pokazala da je pica proizvod broj 1. kada se radi o hrani koja se naručuje za dostavu. Mnoge picerije, naročito manje, koje nemaju dugu tradiciju ili imaju samo jedan objekat nemaju svoje „raznosače pica“, već sarađuju sa kompanijama koje se isključivo bave dostavom.

One su naročito tokom pandemije imale pune ruke posla, a dostavljalo se sve u mnogo većim količinama nego ranije, ponajviše hrana.

U kompaniji Wolt kažu da je broj zaposlenih od početka korone kod njih porastao pet do šest puta.

„Mi ne zapošljavamo dostavljače već su nam to partnerske kompanije sa kojima sarađujemo. Sve kompanije sa kojima sarađujemo su lokalne i nemamo informaciju da oni angažuju strance u ovom trenutku“, ističe Marina Mandić, marketing menadžer u kompaniji Wolt.

Prema povratnoj informaciji koju oni imaju od kompanija sa kojima sarađuju, kako kaže, nije teško naći ljude koji žele da se bave dostavom.

U kompaniji Glovo, čiji se dostavljači baš poput Woltovih mogu videti na ulicama Beograda često, za Danas kažu da pandemija nije izmenila očekivanja, već je ubrzala prelazak na onlajn poručivanje zbog praktičnosti i brzine dostave.

U ovoj kompaniji kažu da raste interesovanje novih restorana i prodavnica za saradnju sa njima, jer žele da obezbede kontinuitet aktivnosti.

„Istovremeno kurirske kompanije sa kojima sarađujemo izražavaju zabrinutost zbog nedostatka radne snage. U ovom trenutku, u mnogim zemljama, ne samo u Srbiji, suočavaju se sa nedostatkom kurira i traže nove načine kako bi privukli dostavljače“, ističu iz kompanije Glovo.

Prema onom što znaju, kako kažu, nisu sarađivali sa kuririma iz Kine, iako oko toga ne bi pravili pitanje, budući da je Glovo globalna kompanija otvorena za svakoga ko se pridržava važećih zakona i pravila.

„Želimo da istaknemo da svi naši saradnici ispunjavaju sve zakonske uslove, i naš prioritet je da nastavimo da vodimo računa o bezbednosti, kvalitetu dostave i standardima, koje pratimo na dnevnom nivou i u realnom vremenu“, ističu u ovoj kompaniji za naš list.

Nove podatke o tome koliko stranaca trenutno radi u Srbiji nismo uspeli da dobijemo od nadležnih institucija. Prema podacima za 2019, o kojima je govorila premijerka Ana Brnabić te godine je u Srbiji zbog zaposlenja došlo 7.740 stranih državljana.

Krajem prošle godine Brnabić je navela da je „za samo godinu dana“, broj stranaca koji su poslom došli u Srbiju porastao „skoro dva i po puta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari