Samostalni sindikat Zastava oružje: Loše upravljanje, ogromni gubici, neplaćeni doprinosi 1Foto: Branko Vučković

Samostalni sindikat fabrike „Zastava oružje“ izrazio je danas neslaganje sa predlogom Ministarstva odbrane da na mesto razrešenog člana Nadzornog odbora postavi Amira Osmanagića, koji je bio na tom mestu više od dve godine, kada je došlo do „potpunog razaranja fabričkog sistema“, a dug narastao na više od 40 miliona evra.

U saopštenju sindikata se navodi da je Skupština društva „Zastava oružje“ AD 21. januara razrešila predstavnika Ministarstva odbrane u Nadzornom odboru Slobodana Čikirića.

Predloženi Osmanagić je bio član Nadzornog odbora od marta 2017. do oktobra 2019. godine.

Iz sindikata su naveli da je Osmanagić vraćen u Nadzorni odbor iako je sa predsednikom Nadzornog odbora Ivicom Marjanovićem više od dve i po godine upravljao fabrikom, kada je i došlo do potpunog razaranja fabričkog sistema zbog stalnih smena izvršnih direktora i nižeg rukovodećeg kadra koje je sprovodio Nadzorni odbor.

„U tom periodu su napravljeni ogromni gubici, dug fabrike je narastao za preko 40 miliona evra i dok su dugovi narastali, a prilivi smanjivali, Nadzorni odbor se bavio odobravanjem sponzorstava kroz visoke novčane iznose pojedincima i društvima van fabrike, kupovani su stanovi, odobravane stipendije za školovanje, otpisivane kamate dužnicima, a bavio se i nabavkom zaštitne opreme po duplo skupljim cenama od tržišnih…“, saopštio je Samostalni sindikat fabrike.

Naglašeno je da rasipničko trošenje fabričkih para u prošlosti danas onemogućava puno finansiranje proizvodnje zbog čega se kriza u fabrici ispoljava kroz nedostatke mnogih resursa za potrebe procesa proizvodnje.

„Zarade u fabrici ‘Zastava oružje’ AD su niže od republičkog proseka i među najnižim su u Odbrambenoj industriji Srbije“, naveli su iz sindikata.

Istaknuto je i da Nadzorni odbor ništa nije preduzeo po pitanju konverzije dugovanja zbog čega se fabričko poslovanje opterećuje enormnim kamatama u iznosima od više stotina miliona dinara.

„Radnici fabrike ‘Zastava oružje’ odlaze u penziju bez povezanog staža, dok je neplaćanje doprinosa krajem 2019. i 2020. godine doprinelo da radnice na porodiljskom odsustvo ne primaju punu platu“, saopštio je sindikat.

Sindikat je više puta zahtevao od Ministarstva odbrane i Vlade Srbije da se zbog teške situacije u fabrici, štetnih odluka i izgubljenog ugleda, smeni Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora, ali Ministarstvo odbrane odbija zahteve sindikata za razgovor na tu temu, zbog čega se fabrički problemi sve više gomilaju.

„Sindikat će zahtevati i insistirati na odgovornosti za učinjena dela protiv fabričkih interesa i interesa radnika fabrike“, zaključeno je u saopštenju sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari