Šansa da se FAP oporavi 1Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže za RTS da će potpisivanje Unapred pripremljenog plana reogranizacije doprineti da pribojski FAP počne da posluje, da se oporavi i postane tržišno preduzeće, ističući da postoji želja vojne industrije da FAP počne da radi za njih.

Stevanović je, gostujući u Dnevniku RTS, objasnio da je Unapred pripremljeni plan reogranizacije dokument koji podrazumeva plan kako će neko pravno lice ili neko preduzeće da posluje u narednih pet, šest godina, da „predstavlja saglasnost poverilaca da preduzeće ne ode u stečaj i potvrdu suda“.

Dodaje da ukoliko neko preduzeće odustane od Unapred pripremljenog plana reogranizacije, automatski će otići u stečaj.

Stevanović navodi da je FAP dobio priliku da se oporavi, ali da taj oporavak zavisi od onih koji upravljaju tim preduzećem, kao i od nekih spoljnih faktora.

„Posla ima, oni imaju već neke ugovorene poslove. Želja je vojne industrije da FAP počne da radi za njih“, naglasio je Stevanović i dodao da se očekuje da fabrika počne da radi i za komercijalno tržište.

Stevanović je napomenuo da Vlada ne bi primenila model Unapred pripremljenog plana reogranizacije u pribojskom FAP da Vojska nije izrazila želju za to.

„Uz odgovoran i održiv model poslovanja mogu da se organizuju i odgovore na sve zahteve vojne industrije“, tvrdi državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Govoreći o Petrohemiji u kojoj će se primeniti model Unapred pripremljenog plana reogranizacije, Stevanović je rekao da najpre moraju da se reše dugovi tog preduzeća.

„Potrebno usaglašavanje dužničko-poverilačkih odnosa i da se dugovi koji opterećuju kroz model otpisa duga, konverzije i otplate releksiraju i da imaju pozitivno tekuće poslovanje. Omogućiće da preduzeće uđe u investicione zahteve“, objasnio je Stevanović.

Isti model će se, prema njegovim rečima, primeniti i za RTB Bor,koji će morati da servisira svoje obaveze i raspiše tender za profesionalni menadžment.

„Intezivno se razgovara sa kineskim partnertima da uđu u RTB Bor kao u smederevsku Železaru. Ako bi se to desilo to bi bila dva istorijska poduhvata za ovu državu i privredu“, smatra Stevanović.

Naveo je da će se model Unapred pripremljenog plana reogranizacije primeniti i za „Ikarbus“, kragujevački „21. oktobar“, „Politiku“, kruševački „Trajal“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari