Šapčani traže auto-put do Rume 1Foto: Wikipedia

Uprkos ignorantskoj politici republičke vlasti još od 2012. godine Grad Šabac je predočio razvojne programe novoj Vladi Srbije.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović istakao je da Šabac može i treba da bude primer da smo politički zreli da budemo deo Evropske unije i da zaista delimo evropske vrednosti. Šabac jeste spreman i očekujem da Vlada na to uzvrati, poručio je Zelenović.

Najvažnije teme za grad Šabac su izgradnja auto-puta od Rume do Šapca i dalji razvoj industrijske zone. Ovaj putni pravac umnogome bi doprineo celokupnom razvoju regiona kao i većoj privrednoj saradnji sa BiH i Republikom Srpskom.

Poseban značaj ima industrijska zona, najveća u Srbiji sa 600 hektara, od čega je 200 hektara u režimu slobodne zone. Grad je odlučan u nameri da domaćim i stranim investitorima obezbedi najbolje moguće uslove poslovanja u industrijskoj zoni, i da gradska administracija bude sposobna da efikasno odgovori potrebama privrednika. Pored postojećih stranih kompanija, više od dvadeset domaćih investitora odlučilo je da kupi zemlju u zoni i investira u Šapcu. Japanska korporacija Jazaki odabrala je Šabac da izgradi pogon koji bi zapošljavao 1.700 radnika. Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije, grada Šapca i kompanije Jazaki potpisan je 25. maja, a početak proizvodnje očekuje se sredinom naredne godine, podsetio je Zelenović.

Poljoprivreda je takođe velika razvojna šansa. Iz Ministarstva poljoprivrede Šabac očekuje odgovore na pitanja o realizaciji projekta izgradnje nasipa na Čevrntiji, projektu navodnjavanja Mačve i planovima za ruralni razvoj sela. Grad je usvojio Strategiju razvoja poljoprivrede i od 2016. do 2024. godine, sa 84 spremna projekta koji će pomoći da poljoprivrednici zarade tri puta više od posla kojim se bave.

Novi ministar poljoprivrede obavešten je i o projektu izgradnje toplane na biomasu, po principu javno-privatnog partnerstva, uz pomoć nemačkog GIZ-a i Evropske banke za obnovu i razvoj. Energetska efikasnost je oblast gde je grad Šabac učinio značajne pomake u odnosu na ostale gradove u Srbiji.

– Više puta sam pisao ministarki građevine i tražio sastanak na ovu temu. Šabački projekat stoji u fioci ministarke građevine dve godine, a šansa da se finansira iz sredstava nemačkog resornog ministarstva i dalje postoji. Imao sam priliku da nemačkom ambasadoru Akselu Ditmanu prezentujem projekat energetske efikasnosti i samo dan kasnije iz Ambasade Nemačke dobio odgovor o njihovoj zainteresovanosti da pomognu realizaciju projekta, rekao je Zelenović.

Jedna od tema u pismu za ministarku građevine je dug od 130 miliona dinara Gradu, na osnovu ugovora sa Fondom za razvoj o zajedničkom ulaganju, koji država odbija da izmiri. Nova ministarka pravde obaveštena je o sporosti stečajnog postupka i nepostupanja nadležnih tela u predmetu Zorka-Holding u stečaju. Više od dve godine Grad nije u mogućnosti da naplati potraživanje obezbeđeno hipotekama prvog reda na vrednim nekretninama. Zbog toga grad Šabac nije u mogućnosti da naplati iznose u vrednosti od preko tri miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari