Šapić: Mislim da ćemo obezbediti vaučere za decu od 0 do 18 godina i za zaposlene u prosveti 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će na dnevnom redu sednice Skupštine grada Beograda, koja bi trebalo da bude održana krajem septembra ili početkom oktobra, biti rebalans budžeta kojim je predviđena pomoć za sve gradske opštine.

Na prvoj redovnoj konferenciji za novinare, Šapić je rekao da će gradske opštine nakon rebalansa budžeta dobiti pomoć koju nikada do sada nisu dobile.

„Pokušaćemo sve najveće dugove da im anuliramo. To su dugovi negde i višedecenijski koje imaju gradske opštine“, rekao je Šapić.

On je rekao da misli da će grad uspeti da obezbedi sredstva i za svu decu od „0 do 18 godina“, kao i za sve zaposlene u prosveti, a u pitanju je vaučer u „značajnoj vrednosti“ koji bi trebalo da dobiju pred Novu godinu.

Šapić je naveo da će Skupština grada doneti odluku o splavovima, kojom će biti definisano gde splav može da se nalazi, veličina splava, dodavši da će se zakupljivati mesto na kom se nalazi splav.

„Sredićemo priobalje, uredićemo beogradska šetališta, uvešćemo red i među beogradske splavove bez obzira gde se nalaze“, rekao je Šapić i objasnio da će oni koji ne budu zakupili mesto imati mesec dana da uklone splav, a ukoliko ga ne uklone ukloniće ga nadležne gradske službe.

Šapić je rekao da misli da će sledeće godine uspeti da obezbede novac i za rekonstrukciju Savskog šetališta.

Najavio da će zaposleni u svim javnim preduzećima imati obavezu da nose unificiran „marker-šuškavac“ na kome će pisati naziv preduzeća u kome rade da bi građani znali šta se radi na gradskim ulicama, ali i da bi se znalo ko na koji način izvodi radove i na koji način vodi računa o Beograđanima, kao i da bi nadležni iz grada kontrolisali ceo sistem.

Prema njegovim rečima, od jeseni će početi velike rekonstrukcije ulica.

Šapić je najavio potpuno restruktuiranje Gradskog saobraćajnog preduzeća i sistema za javni prevoz, smanjivanje troškova, povećavanje efikasnosti, navodeći da misli da je grad „jako blizu sporazuma o raskidu ugovora sa Kentkartom i da očekuje da grad Beograd neće platiti nikave penale.

Gradonačelnik je kazao da će biti napravljen jedinstven sekretarijat koji će objediniti sekretarijate za inspekcijske poslove i komunalne milicije i deo službe Beoinfo, jer su uočeni ozbiljni propusti u njihovom radu i da je njegova ideja da se napravi jedinstven sekretarijat koji će se možda zvati Sekretarijat za inspekciju, nadzor, pomoć i komunikaciju i da će službe biti umrežene.

On je rekao i da se komunalni milicajci više neće tako zvati, već beogradski lični asistent, prijatelj, komšija, nadzornik, pozornik – Beli, čoveka koji će biti na usluzi Beograđanima.

Šapić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je projekat starog Savskog mosta „praktično gotov i teoretski bi sutra mogao da krene da se pravi“, ali je naveo da će sačekati još nekoliko meseci zbog projekta tunela, čija je izgradnja planirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari