Šapić: Grad će od vlasnika splavova samo za zakup uzimati milion evra godišnje 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

U budžet Grada godišnje sliti oko milion evra od naplate zakupa vodnog zemljišta vlasnicima splavova na Savskom keju, rekao je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

„Samo na Savskom šetalištu u dužini od tri kilometra ima više od 100 splavova, a po planu Grada treba da ostane 28. Tamo gde su reni bunari neće ih biti i moraće da ispune propise u pogledu dimenzija i rastojanja i plaćaju zakup od čega će Grad godišnje prihodovati milion evra“, rekao je Šapić gostujući na TV Hepi.

On je rekao da će splavovi morati da imaju zvanično priključak na vodu i struju i imaju prečistače vode i da će njihovi vlasnici morati da plaćaju usluge čišćenja.

Kada se milion evra uloži u sređivanje savskog šetalište biće, kako je rekao, potpuno drugačije i jedno od najlepših u Beogradu, a na njemu neće biti više diskoteka i noćnih klubova.

„Opstruišu me oni od kojih sam očekivao, ali i oni od kojih nisam očekivao koji su se najviše borili protiv splavova, valjda nisu ukalkulisali da bi ja to trebalo da uradim nego, valjda neko drugi“, rekao je Šapić.

On je dodao da neće više biti diskoteka u naseljenim delovima, već samo restorana i kafića. Diskoteke će, prema njegovim rečima, moći da se otvore na Dunavskom rukavcu, preko puta Ratnog ostrva, ali će i oni biti zvučno obezbeđeni da ne ugrožavaju ljude koji tu žive.

Šapić je naveo da će za splavove „prvi put biti legalni priključci za vodu i struju i da njihovi vlasnici neće moći da rade šta im padne na pamet i puštaju muziku i prave žurke do pet ujutro i da će prvi put biti uveden red u priobalje“.

„Hoću u ovaj grad da uvedem red dok sam ovde i u tome me niko neće sprečiti osim ako me sklone sa ovog mesta, a ako me sklone bože moj, šta da radim“, rekao je Šapić.

Istakao je da ne može po ceo dan da obilazi medije i da daje građanima informacije „jer mora i da radi i da se uvek pitao šta rade političari koji su ceo dan u medijima i kada rade nešto drugo“.

On je rekao da ima mnogo dezinformacija po medijima kao što je bilo sa radovima da će se poplaviti grad, kada su izvođeni radovi za uklanjanje nelegalnih priključaka.

„Niko neće biti potopljen, prvi put izvodimo radove u skladu sa zakonom, prvi put će Savsko šetlište imati legalne priključke za vodu i struju. Radili smo na uklanjanju nelegalnih priključaka, ugradićemo jednu cev zahvaljujući kojoj će svi imati vodu, a ne da se kače kako kome padne na pamet, pa ne znamo gde šta curi“, rekao je Šapić.

Udruženje građana Splavovi Beograd tvrdi da ni sada na Svakom keju ne postoje diskoteke i da je netačno da ti splavovi imaju nelegalne priključke za struju i vodu.

„Svi vlasnici splavova imaju ugovore sa Elektroprivredom Srbije i Beogradskim vodovodom kojima im je garantovano snabdevanje, imaju strujomere i vodomere i svakog meseca im stižu računi, pa pitamo Šapića ko ga je ovlastio da te ugovore proglasi nelegalnim“, rekli su u tom uduženju.

Priključci za struju sa reni bunara isključeni su u decembru prošle godine za sedam splavova koji su imali legalnu dozvolu, ali ne i 200 sojenica, uzvodno od Bloka 44 na Novom Beogradu.

Oni su naveli i da je netačno da su svi splavovi u Beogradu nelegalni i da je više od 80 odsto sadašnjih splavova postavljeno na sadašnje lokacije pre 2002. godine kada je Grad Beograd prestao da daje rešenja o dodeli lokacija i od tada nije izdata ni jedna dozvola, ali su stare obnavljane svakih godinu dana.

Grad, međutim nije, kako su rekli, prestao da naplaćuje komunalnu taksu do 2012. godine kada je formirana vlast Srpske napredne stranke koja je ukinula te takse.

Ta ista vlast je, prema njihovim rečima, 2016. izmenila Zakon o vodama i ukinula vodnu naknadu.
„Dakle i komunalnu taksu i vodnu naknadu splavovima ukinula je vlast predvođena SNS da bi se 2022. pojavio potpredsednik SNS-a koji obavlja funkciju gradonačelnika Beograda koji je optužio vlasnike splavova da ništa ne plaćaju i da Grad zbog toga gubi ogroman novac“, rekli su u udruženju.

Istakli su da sva pravna lica koja obavljaju delatnost na splavovima imaju registriovanu firmu u Agenciji za privredne registre, pa ne znaju ko je ovlastio gradonačelnika da registraciju u toj republičkoj instituciji proglasi nelegalnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari