Savez samostalnih sindikata najavio okupljanje sindikalaca 13. septembra ispred Palate Srbija 1Foto: N1

Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Pirota Jovan Mijalković izjavio je danas da u pregovorima poslodavaca, države i sindikata oko minimalne cene rada za narednu godinu, koji su započeli 15. avgusta, do sada nema pomaka i najavio da će 13. septembra javna sednica sindikata biti održana ispred Palate Srbija u Beogradu.

„Primenićemo sve načine sindikalne borbe koje propisuje zakon. Mi ćemo šestu javnu sednicu održati 13. septembra u proširenom sastavu ispred Palate Srbija na koju dolaze članovi republičkog veća sindikata i članovi veća gradova da još jednom ponove zahteve sindikata“, rekao je Mijalković za TV Pirot.

Kako je podsetio, sindikati insistiraju da neophodno usklađivanje minimalca sa minimalnom potrošačkom korpom.

„Ona je u maju procenjena na 43.695 dinara i sada je zbog rastuće inflacije potrebno vraćanje prakse da se pregovori o minimalnoj zaradi vode dva puta godišnje“, rekao je Mijalković.

Iz Unije poslodavaca Srbije naveli su da pristaju na povećanje minimalca od devet odsto do 12 odsto, ukoliko država smanji namete na zaradu, dok Ministarstvo finansija predlaže povećanje od oko 14 odsto, uz smanjenje odredjenih dažbina.

Kada se uradi proračun prema procentima koji figuriraju u tim pregovorima dobija se suma od oko 40.000, koja se kao moguće rešenje čula od predstavnika vlasti još pre prvih sastanaka predstavnika poslodavaca, sindikata i države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari