SDA pozvala Srbiju da poštuje ustavne nadležnosti BiH u vezi sa gradnjom HE na Drini 1Reka Drina - arhivska slika Foto: Pixabay/Kokas4oka

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je danas vlasti Srbije da poštuju suverenitet i unutrašnje ustavne nadležnosti BiH, na što se Srbija obavezala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Pregovaranje o realizaciji bilo kakvih projekata na reci Drini i njihovo zaključivanje može se voditi isključivo sa institucijama države BiH“, navodi se u saopštenju SDA.

Iz ove stranke pozvali su i vlasti Republike Srpske da poštuje Ustav BiH i ustavne nadležnosti državnog nivoa vlasti, kao i da svoje politike kreiraju i sprovode u ustavnim i zakonskim okvirima.

Ovakva reakcija SDA usledila je pošto je Ustavni sud BiH nedavno naložio Komisiji za koncesije BiH rešavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i entiteta RS u vezi sa dodelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na reci Drini.

„Dodeljivanje koncesija za izgradnju hidroelektrana na reci Drini je, kako smo ranije tvrdili i kako je to Ustavni sud BiH potvrdio, odluka koju donosi država Bosna i Hercegovina, a ne niži nivoi vlasti“, naglasili su iz SDA.

Ukoliko Komisija za koncesije BiH ne reši spor u roku od tri meseca, dodali su, donošenje konačne odluke ostaje u rukama Ustavnog suda BiH, odnosno države Bosne i Hercegovine, što, kako je ocenjeno, definitivno osporava tvrdnje o postojanju bilo kakve nadležnosti entiteta za dodelu koncesija na reci Drini.

Iz SDA su „odali priznanje“ svom pravnom timu na pripremi apelacije Ustavnom sudu BiH u vezi sa slučajem, koju su Ustavnom sudu BiH uputila 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavni sud BiH nedavno je potvrdio da Republika Srpska nema apsolutnu nadležnost u vezi sa izdavanjem koncesije za izgradnju hidrocentrala na Drini i naložio Komisiji za koncesije BiH da, u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri meseca reši sporna pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, nastala u vezi s dodelom koncesija.

Sredinom maja u Foči je položen kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk-Bijela na reci Drini, čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i Republike Srpske u iznosu 220 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem „Gornja Drina“ Elektroprivreda Srbije imaće udeo od 51 odsto, a Elektroprivreda RS 49 odsto.

Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri hidrocentrale, Buk Bijela, Foča i Paunci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari