Sednica novosadskog parlameta: Budžet za narednu godinu težak 40,5 milijardi dinara 1Foto: Grad Novi Sad

Novosadski parlament danas izglasava budžet za narednu godinu u visini od 40 milijardi 654 miliona dinara. Predstavnici vlasti kažu da je predviđeno 195 projekata odnosno 14 milijardi dinara kapitalnih ulaganja, dok opozicija tvrdi da novih poslova nema, nego se samo nastavljaju oni stari.

„To je je 4,8 milijardi više nego početni budžet ove godine. Nekoliko najznačajnijih projekata koje ćemo započeti u narednoj godini su uređenje Almaškog kraja, izgradnja fiskulturne sale Gimnazije „Laza Kostić“, izgradnja pešačko-biciklističkog mosta i izgradnja osnovne škole na Jugovićevu“, rekao je gradonačelnik Milan Đurić pre početka sednice.

Planirani deficit od nešto više od 3,7 milijardi dinara, biće pokriven upravo neutrošenim novcem iz ranijih godina i novcem od zaduživanja.

Od prodaje zemljišta Grad planira da zaradi 3,6 milijardi dinara, 654,6 miliona stići će od domaćeg kredita za Sportski kompleks u Futogu, a 818,4 miliona dinara od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za nabavku električnih autobusa.

Budžetom će se nastaviti finansiranje besplatnog boravka mališana u vrtićima, udžbenika za prvake, gradnje vrtića na Adicama i u Miše Dimitrijevića.

Gradonačelnik je najavio i dalja ulaganja u zaštitu životne sredine, pominjući subvencionisanje kupovine bicikala u vrednosti od 20 miliona dinara i projekat sadnje drveća od 100 miliona dinara.

Opoizicija smatra da se sve više novca prebacuje u kase javnih preduzeća, preko subvencija i programa, ukupno čak više od šest milijardi dinara.

„Ovde imamo samo nastavak započetih projekata. Komoditet koji je bio do sada je prošao, odnosno vreme blagostanja kada se budžet povećavao je iza nas. Iako nominalno ima više novca u budžetu, inflacija je to sve pojela i nema novih projekata nego samo nastavak već započetih i najavljenih poslova“, rekao je Đurađ Jakšić, šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke.

Lige socijaldemokrata Vojvodine i dalje je je deo koalicije u novosadskoj vlasti, ali se njihovi odbornici opet nisu pojavili na sednici, već treći put u poslednjih nekoliko meseci. No Aleksandar Kravić, član Gradskog veća za saobraćaj iz redova ove partije, bio je prisutan na sednici.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari