imfFoto: EPA/JIM LO SCALZO

Svi strukturni ciljevi koje smo do sada imali u programu su ispunjeni i Srbija je na taj način na pravom putu u smislu ispunjenja svih dogovorenih ciljeva i obaveza u okviru aktuelnog aranžmana, poručio je šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Donal Mekgetigan u razgovoru sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim.

Mali je razgovarao sa delegacijom MMF povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana koji je Srbiji odobren u decembru prošle godine, dodaje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Srbiju očekuje usvajanje budžeta za narednu godinu i u njemu nema nikakvih iznenađenja, na tragu smo politike koju smo do sada sprovodili, rekao je Mali.

Likvidni smo i na dobrom smo putu, redovno ispunjavamo sve obaveze. U daljim reformama ključna ostaje energetika i restrukturiranje EPS, ali reformišemo i poresku administraciju i držimo se svih fiskalnih pravila. Efekti svega što smo uradili su ogromni, dodao je Mali i zaključio da je aranžman iz predostrožnosti dobar za Srbiju, koja se dobro bori sa efektima svetske krize.

Mekgetigan je ocenio je da je evidentan napredak Srbije i da su razgovori oko budžeta bili vrlo uspešni i završeni u kratkom roku.

U saopštenju se dodaje da je Mekgetigan pohvalio i sistem „Iskra“, centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, u koji će za dva meseca, kako je naglasio Mali, biti uključeno 296.000 ljudi, a zajednički će raditi na nastavku implementacije sistema koji uvodi red u taj segment.

Misija Monetarnog fonda u Srbiji počela je 19. oktobra i trajaće do 31. oktobra.

Srbiji je ova međunarodna finansijska institucija krajem prošle godine odobrila dvogodišnji stendbaj aranžman vrednosti oko 2,4 milijarde evra.

Aranžman je podrška dogovorenom ekonomskom programu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari