aleksandar seničić foto medija centarfoto medija centar

Turistička sezona je, prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne alijanse turističkih organizacija (JUTA), bila bolja nego prošlogodišnja, ali još nismo dostigli nivo od pre pandemije. Više od milion građana Srbije i ove godine je, kako ističe za N1, letovalo u Grčkoj.

– U februaru, tokom Sajma turizma, očekivali smo da će ovogodišnja sezona biti bolja nego 2019, ali je za oko pet do sedam odsto manja od tadašnjeg nivoa. Trebalo bi tek 2024. da uđemo u sistem rada i broja putnika kakav smo imali pre korone – rekao je Seničić.

Inflacija je, potvrđuje, uticala i na cene turističkih usluga.

– Cene uvek utiču na priču,moguće da je to osnovni razlog što to nismo dostigli nivo iz 2019. godine – navodi Seničić.

Kada je reč o destinacijama na kojima letuju naši turisti, najznačajnija je bila Grčka u kojoj je ove godine letovalo više od milion građana Srbije.

– Potom, tu je Turska kao dobra porodična destinacija. Zatim Crna Gora, pa Egipat i Tunis kao severnoafričke destinacije koje naši turisti mnogo vole

. Posle nekoliko godina imali smo na tržištu Italiju i Španiju. Logično, tu su i zemlje u okruženju: Bugarska, Hrvatska, Albanija. To su najposećenije destinacije – naveo je Seničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari