APV: Počinje setva, a agrokartice i dalje prazne 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede E-agrar, saopštila je danas politička organizaacija Akcija progresivne Vojvodine (APV).

Vlada Srbije obećala je poljoprivrednicima da će, kada jednom unesu podatke o parceli u E-agrar, NIS automatski odrediti limit za svako gazdinstvo, a Ministarstvo poljoprivrede je odredilo rok za isplatu od 14 dana nakon podnošenja tog zahteva, podseća u saopštenju APV.

Međutim, kako navode, pred sam početak sezone setve agro kartica poljoprivrednika koju obezbeđuje država, a servisira NIS, još uvek je prazna.

Većina poljoprivrednika učinila je sve što je Vlada zahtevala: uneli su podatke o parcelama u e-Agrar, imaju kartice, ali NIS te podatke još uvek nije dobio.

Iz APV navode da u kol centra tog servisa tvrde da e-Agrar nije blagovremeno poslao ažurirane podatke o površini zemlje NIS, što za posledicu ima da poljoprivrednici na početku sezone setve nemaju gorivo po povlašćenoj ceni.

„Reč je o propustu koji može izazvati ozbiljnu štetu, jer ako Ministarstvo poljoprivrede, posredstvom svog servisa E-agrar ne uradi svoj posao na vreme, poljoprivrednici će morati da kupuju gorivo po punoj ceni, što će značajno povećati troškove proizvodnje hrane“, tvrdi APV.

Posledica će, po oceni APV, biti još više poljoprivrednika koji su prinuđeni da napuste svoje poslove, prodaju svoja mala i srednja gazdinstva i zemlju prepuste velikim korporacijama.

Ta organizacija zahteva hitno rešavanje tog problema i nadoknadu štete vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava u vidu obeštećenja za troškove nastale nemarnim odnosom odgovornih u servisu E-agrar, koji nisu na vreme dostavili podatke NIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari