Počeo sastanak poljoprivrednika i predstavnika Vlade o problemima registracije u eAgraru 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Predstavnici 16 udruženja poljoprivrednika Srbije počeli su u 8.30 razgovor u Vladi Srbije o nejasnoćama sa prijavljivanjem obradivih površina u e-agrar, o traženim subvencionisanim kreditima i o rešavanju problema dugova po osnovu neplaćenih doprinosa u fond Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO).

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković izjavio je da poljopriredni proizvođači imaju problem sa prijavljivanjem obradivih površina u e-agrar zbog dobijanja subvencija po hektaru jer se status pojedinih parcela ne poklapa sa podacima u katastru i na satelitskom snimku.

„Tražićemo 30 dana za ispravku greške koja može nastati zbog prijavljivanja obradivih parcela u e-agrar, pošto ne znamo da li da se rukovodimo stanjem u realnosti ili u katastru“, rekao je Matković za Betu.

Naveo je da Ministarstvo poljoprivrede preti da će za pogrešne podatke kazniti gazdinstva stavljanjem u „pasivan“ status, što znači da nekoliko godina neće moći da dobiju subvencije po hektaru.

On je rekao da oko zahteva koji su ispostavljeni Vladi Srbije, posle novembarskog protesta prošle godine, za obezbeđenje subvencionisanih kredita sa jedan odsto kamate i rešavanje problema astronomskih dugova PIO fondu pregovori do sada nisu odmakli od početka.

Poljoprivrednici su istakli listu zahteva na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, 26. novembra 2023. godine, a na njoj su teme, pored ukidanja akcize na dizel i uređenja berze, bile i obezbeđenje povoljnih kredita i otpis dugova prema PIO fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari