Izdvojena tri najvažnija problema: Poljoprivrednici usaglasili zahteve, traže novi sastanak sa Ministarstvom 1Foto: Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice

Sinoć je u Subotici održan sastanak sedam udruženja, koja su pozvala i ostala zainteresovana udruženja da im se pridruže. Na sastanku su poljoprivrednici precizirali zajedničke zahteve i dogovoreno je da se zatraži novi sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede.

Ovih sedam udruženja ostale su pozvali sa ciljem da se popravi stanje u poljoprivredi i da se rešavaju problemi kojih je, kako kažu, mnogo.

Međutim, oni su izdvojili tri trenutno najvažnija problema, a donet je i zaključak da se zatraži novi sastanak sa resornim ministarstvom o temi koja je doneta zajedničkim stavom prisutnih udruženja.

Oni traže pojašnjenje postupanja Ministarstva poljoprivrede vezano za neslaganja, koja će određene poljoprivrednike dovesti u pasivni status.

Kako navode, pasivni status znači da će to poljoprivredno gazdinstvo biti totalno blokirano u svakom smislu.

Takođe, oni zahtevaju upozorenje pisanim putem, pre ubacivanja gazdinstva u pasivan status, sa rokom od 30 dana za ispravku nepravilosti.

Kao drugu stvar, poljoprivrednici zahtevaju rešavanje problematike PIO dužnika.

I kao još jednu stvar, oni postavlaju pitanje dokle se stiglo sa realizacijom dogovorenih kredita sa jedan odsto kamate i kolika je količina novca izdvojena.

Podsećamo, skup je bio javan i otvoren za sva zaiteresovana udruženja poljoprivrednika.

Udruženja koja su prisustvovala sastanku su: Inijacijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, udruženje Naše Mleko, udruženje Aradac, Brestavački Ratari, Udruženje Stig iz Požarevca, Udruženje za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Složni Pidikanci, Savez Banata, Udruženje proizvođaca mleka Šumadije i Pomoravlja, Novoseljanski Paori, Dolovčaki ratari, Udruženje poljoprivrednika Senta, Udruženje odgajivača goveda rase Limuzin Srbije, Klub proizvđaca Mali Iđoš, kao i Udruženje poljoprivrednih proizvođaca Subotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari