Shoppster ostaje lider u online trgovini 1Ivan Kordić Foto: Promo/Shoppster

Pionir moderne eCommerce industrije i njene transformacije na srpskom tržištu, prva i najveća online i TV prodavnica u Srbiji Shoppster nastavlja da beleži odlične rezultate rada i u drugoj polovini 2022. godine.

Primenom najnaprednijih svetskih modela online trgovine, simbiozom online prodajne platforme i jedinstvenog prodajnog TV kanala, ali i sveobuhvatnom pristupačnošću koja je u prethodne dve godine poslovanja bila spasonosno rešenje brojnim malim i mikro preduzetnicima – Shoppster je zaslužio poverenje kupaca i dobavljača, uz trenutnu ponudu od preko 180.000 proizvoda i preko 3.500 brendova.

O novitetima, sledećim koracima i pravim potezima zaslužnim za uspeh Shoppstera razgovarali smo sa Peformance Marketing direktorom kompanije Ivanom Kordićem.

– Kako biste opisali Shoppster danas u odnosu na Shoppster iz 2020. godine?

Misija Shoppstera je oduvek ista, samo su okolnosti drugačije – izgraditi „mirnu luku“ i jakog, pouzdanog partnera za svakoga spremnog ili bar dovoljno voljnog da se upusti u eCommerce industriju. Ta 2020. godina nam sada, konačno, deluje dovoljno daleko da se sada u jednoj rasterećenoj atmosferi možemo posvetiti onome što Shoppster na ovom tržištu zaista radi najbolje, a to je komunikacija sa kupcima i dobavljačima, pažljivo praćenje eCommerce klime na koju oni svakodnevno utiču i dalja realizacija softverskih, logističkih i ostalih rešenja koja možemo videti na najrazvijenijim svetskim tržištima.

– Od osnivanja Shoppstera ste na čelu Performance Marketinga – koja je njegova uloga u uspehu Shoppstera?

Performance marketing u eCommerce industriji je jedan od činilaca presudnih za uspeh jedne moderne platforme kao što je Shoppster. Ova grana podrazumeva precizno određivanje strateških ciljeva kojim se omogućava fluidna online prodaja. Pažljivim prikupljanjem i obradom podataka stičemo uvid u online navike i interesovanja naših kupaca, i tako otkrivamo obostrano najzahvalnije metode kako im prići. Shoppster poznaje tržišta na kojima posluje i kako da se obrati svojim kupcima, što se ogleda u našem višekanalnom sistemu prodaje. Važno je napomenuti da, između ostalih prodajnih modela, Shoppster primenjuje svetski priznat Marketplace model koji je za obradu podataka i povratne informacije jednostavno izuzetan. Za Performance Marketing u eCommerce-u su pozadinski alati i ekspertiza od najveće važnosti, i zato mi danas znamo tačno kako, gde i kada da priđemo potencijalnom kupcu. Sam prilazak je samo početak, a da bi prodaja bila ostvarljiva moramo uzeti u obzir sve elemente koji su okidač kupcu za kupovinu uključujući bezbednost, lakoću kupovine i kvalitet uz adekvatno vreme isporuke.

– Koliko je beskompromisnih stavova i poslovnih praksi jednog uspešnog „remetitelja industrije“ utkano u ono što je Shoppster danas?

Pre svega, ne smemo zaboraviti činjenicu da se na ovoj platformi više godina radilo rame uz rame sa nekim od najvećih svetskih eCommerce stručnjaka, kako bismo na najbolji mogući način otvorili vrata moderne online trgovine tada još uvek nerazvijenom i uglavnom nepoverljivom tržištu. Čak i kada bismo marginalizovali pandemiju kao faktor, srpska eCommerce scena bila je godinama žigosana kao jedna velika grana sive ekonomije, gde su apsolutno svi činioci upitni – sam dobavljač, kvalitet i poreklo robe, i dostava uglavnom pod parolom “snađi se”.

Ako želite da “poremetite industriju”, na prvom mestu morate izbaciti defetizam kao opciju, makar i podsvesnu. Najlakše je reći “nismo spremni za ovo”, a malo teže i iskrenije je reći “ko će ako ne mi?” Uloženi su ogromno vreme, ekspertiza i resursi da Srbija dobije nešto što vidimo na delu u Nemačkoj ili SAD. Držite do sebe i svoje strategije i to će se ogledati u poslovanju, u kompaniji kao brendu, zbog čega je Shoppster danas zaista predvodnik pozitivnih promena i školski primer dobre prakse kada je transformacija tržišta u pitanju.

– Shoppster je definitivno postao “one-stop shop”. Kojim tempom danas raste ponuda na Shoppsteru i kako je moguće ispratiti je Performance Marketingom?

Shoppster je gotovo sve elemente nekadašnjeg “statusa kvo” ili već promenio ili je na odličnom putu da to učini, dokazavši tržištu da se roba svih namena može naći na jednom, legitimnom mestu, nabaviti i dostaviti lako, brzo i bezbedno. Te tri reči formiraju kriterijum kojim se vode svi zaposleni u našoj kompaniji, od kol centra do višeg menadžmenta.

Performance tim nema lak zadatak, ali u tome leži najveći izazov – ispratiti veliku količinu proizvoda, interesovanja za različite kategorije, registrovati iznenađenja, odreagovati na pravi način i formirati marketinšku strategiju koja će se adekvatno uklopiti u svaku situaciju i svačiji senzibilitet. Publika na različitim mrežama ne reaguje isto, takođe i sama struktura posetilaca na mrežama nije ista. Naći najbolji balans između profitabilnosti, zahteva kupca i mesta gde ćemo plasirati poruku jeste nešto što radimo izuzetno studiozno, a tim koji se bavi realizacijom je među najboljima u regionu.

Shoppster neprekidno analizira brojne faktore za svaku od trenutnih 2.300 kategorija i potkategorija, kratkoročne i dugoročne trendove, sezonske aktivnosti i aktivnosti prilikom uvođenja noviteta.

Moglo bi se reći da je to dvosmerni posao svojevrsnog “vodiča” kroz one-stop shop od 180.000 proizvoda, ali u tome je jedna od čari eCommerce industrije, jer pored stabilne prodaje tako dobijate daleko vredniji rezultat, a to je poverenje zadovoljnih kupaca.

– Koje su trenutno najaktuelnije kategorije i ima li na tom polju iznenađenja?

Svaka kategorija, naravno, ima svoju nišu, i u okviru svake pojedinačne vrste proizvoda postoje “šampioni” koji su najtraženiji. Od samih kategorija najsigurnije je istaći Modu i Sport, ali ono što je, verujem, obradovao većinu mojih koleginica i kolega je ogromno interesovanje za kategoriju Bela tehnika. Pretpostavili smo da će doći trenutak u kojem će se proizvoljni kupac, stekavši poverenje u Shoppster, odvažiti da kupi preko interneta robu fizički većih dimenzija, ali iskreno nismo očekivali da će se to desiti u ovako kratkom vremenskom roku.

– Koje su promene neophodne na eCommerce tržištu u Srbiji?

Promene neophodne za sledeći korak u razvoju ove industrije u Srbiji trebalo bi da budu, može se reći, “kaskadne” – počev od zakonske regulative koja će omogućiti dalji razvoj i primenu naprednih digitalnih alata i logistike, preko normiranja dobrih eCommerce praksi i borbe protiv sive ekonomije u okviru celokupne industrije, sve do kvalitetne edukacije tržišta i nesebične podrške malim i mikro preduzećima, to jest maloj privredi. To je ono što Shoppster uspešno radi od svog ulaska na tržište i izuzetno je važno imati svest o tome koliko je mala privreda definišući faktor za diverzifikaciju ponude bilo koje eCommerce platforme.

– Kakvu blisku budućnost predviđate eCommerce industriji?

Ukoliko nastavimo da ispunjavamo sve što čini stubove ove industrije – lako, brzo i bezbedno iskustvo online trgovine, ostanemo dosledni u nameri da prakse najrazvijenijih svetskih tržišta standardizujemo na našem, i naravno, ostanemo svesni naše odgovornosti kao edukatora i transformatora tržišta, bliska budućnost je za sve naše kupce, dobavljače, i nas same koji se za ovakvu budućnost borimo – prilično svetla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari