Sindikat: I ministarka Tepavčević i inspekcija izneverili štrajkače Fijat plastika 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Ni nakon deset dana od eksplicitnog obećanja ministarke Darije Kisić Tepavčević da će poslati inspekciju u kompaniju FCA Plastics, do toga nije došlo, zbog čega se kragujevački radnici osećaju izdano, obespravljeno i razočarano, stoji u saopštenju koje su danas medijima prosledili članovi Samostalnog Sindikata Metalaca Srbije „Magneti Marelli”.

Po njima, državni vrh je očigledno nemoćan u uspostavljanju pravne sigurnosti za sve građane, budući da se ponovo dozvoljava da interesi strane kompanije budu iznad Ustava i zakona ove zemlje.

„Ministarka Kisić Tepavčević ponovo nije ispunila svoje obećanje, ili, pak, inspekcija nije odradila posao za koji je plaćena od strane  građana Srbije, ili je, pak, sproveden fingirani inspekcijski nadzor, a iza leđa sindikata, kao što je to i dosada obično bio slučaj“, navode oni.

Radnici u FCA Plastics-u gube strpljenje, i na juče održanoj sed- nici skupštine, jednoglasno je potvrđena podrška i predanost borbi za svoja zakonom zagarantovana prava.

„Nakon svega, nema sumnje da se država svrstala na stranu krupnog stranog investitora, a protiv svojih radnika, zbog čega će neki vid radikalizacije protesta biti neminovan. Mi smo dugo bili strpljivi i odgovorni i činili sve da do eskalacije ne dođe, već do rešenja problema. Kao što statut sindikata nalaže, mi smo dugo izbegavali mešanje u politiku, jer i među našim članovima nesumnjivo ima i onih koji podržavaju ovu vlast. Ali sada svi gube i strpljenje i poverenje, budući očigledno da je po sredi politički problem. Zbog toga ćemo se angažovati i na drugim poljima, pre svega aktivizma, jer u Srbiji sazreva autentični radnički bunt 19. veka, budući da smo u taj vek nasilno vraćeni“, poručuju radnici Fijat plastika.

U svom obraćanju javnosti i medijima oni podsećaju da je kompanija Fiat Plastik iz Kragujevca, korisnik svih mogućih državnih subvencija, usred štrajka poslala radnike na prinudni odmor, uključujući članove štrajkačkog odbora, bez adekvatne propratne dokumentacije, odnosno rešenja o istom, da bi kradom izmestila deo proizvodnje u drugu kompaniju i time veštački kreirala potencijalni tehnološki višak, u cilju zastrašivanja radnika koji su u štrajku.

Sve to bez zakonom propisanog obaveštavanja reprezentativnog sindikata, što je grubo i višestruko kršenje Zakona o radu i Zakona o štrajku, zbog čega su predstavnici Fijata dobijali i prekršajne prijave od strane inspekcije, ali bez pravog epiloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari