Sindikat radnika EPS-a: Dupli aršini Narodne banke uvode pravno bezvlašće u Srbiju i opasan presedan o zapleni novca klijenata 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

„Narodna banka Srbije svojim neodgovornim izjavama, a zapravo propuštajući da u svom domenu obezbedi zaštitu korisnika bankarskih i finansijskih usluga, dovodi u zabludu javnost i štiti neodgovorno rukovodstvo Poštanske štedionice. Umesto da odgovori na konkretno pitanje Danasa (o tome da li Poštanska štedionica ima pravo da blokira račun sindikalnog fonda bez odluke suda ili drugog nadležnog organa), NBS je navela gomilu interpretacija normi koje se ne primenjuju na vođenje računa sindikata kod poslovne banke – navodi se u reagovanju Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije povodom odgovora NBS našem listu o blokadi računa Fonda solidarnosti te sindikalne organizacije u Poštanskoj štedionici.

U Sindikatu ocenjuju da NBS namerno izbegava da odgovori na pitanje, „jer je odgovor da Poštanska štedionica nije mogla da blokira račun Sindikata radnika EPS“.

Sindikalci navode da se NBS nije tu zaustavila već navodi da postoji spor o tome ko je zakonski zastupnik sindikata, te da će sredstva biti odblokirana kada sindikat banci donese pravosnažnu odluku suda ko je zakonski zastupnik sindikata.

– A u prethodnom delu odgovora sami kažu da se ne mešaju u poslovne odluke banaka. Dakle ovo ukazuje da NBS stoji iza blokade sredstava Sindikata radnika EPS i onemogućavanja lečenja zaposlenih. Štaviše iz ovog saopštenja NBS jasno je da su se u ovaj slučaj umešali bez pravnog osnova, jer kako sami navode oni mogu da vrše kontrolu rada poslovnih banaka po zahtevu korisnika finansijskih usluga, ali je jasno da u ovom slučaju taj osnov nisu imali. Ostaje nedorečeno po kom osnovu se NBS umešala u ovaj slučaj i ko ih je ovlastio da nalažu banci i korisniku finansijskih usluga postupanje suprotno zakonu. Da stvar bude još gora NBS je iznela pravno besmislenu tezu, da dok traje sudski spor Sindikat radnika EPS ne može da raspolaže sredstvima na računu iako ne postoji ni jedna sudska odluka kojom se takva zabrana nalaže. Dakle dovoljno je da korisnik finansijskih usluga bude u sporu i da mu banka zapleni sredstva. Ovo je opasan presedan koji uvodi potpuno pravno bezvlašće i nesigurnost u Republici Srbiji – smatraju u Sindikatu radnika EPS-a.

Sindikalci ukazuju na drugačije aršine NBS u sličnim situacijama kada je bio problem oko korišćenja sredstava pravnih lica koja takođe ne registruju ovlašćeno lice kod APR. Tada se NBS rukovodila zakonom i nije joj padalo na pamet da nalaže čekanje sudskih odluka.

Podsećanja radi, u izjavi datoj za Danas, povodom blokade računa Sindikata radnika EPS-a od strane Banke Poštanska štedionica, nadležni u Narodnoj banci Srbije, istakli su, između ostalog, da “imajući u vidu da se vodi spor pred sudom radi utvrđivanja koje lice je zaista zakonski zastupnik sindikata, nakon što sud donese pravosnažnu presudu a zatim je sindikat dostavi banci, biće omogućeno i izvršavanje transakcija preko računa sindikata”.

Članovi Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije protestovali su u ponedeljak ispred filijale Poštanske štedionice u Beogradu u Ulici kraljice Marije zbog blokade računa Fonda solidarnosti te sindikalne organizacije te sindikat ne može svojim članovima i njihovim porodicama da isplati novac za lečenje kojim raspolaže na tom računu. Na protestu su bili prisutni i roditelji bolesne dece koja čekaju na sredstva iz Fonda solidarnosti.

Sindikalce u protestu je primio Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice, koji nije prihvatio njihov zahtev da se račun odblokira navodeći da je reč o odluci koja je doneta po njegovom nalogu.

Naime, pred nadležnim sudskim organima trenutno se vodi spor između dve suprotstavljene struje u Sindikatu radnika EPS-a oko toga ko ima pravo na legitimitet i korišćenje imena te reprezentativne sindikalne organizacije u Elektroprivredi Srbije.

U Sindikatu radnika EPS-a pak tvrde da Kekić nema pravo da donose odluku kakvu je doneo. Prvi razlog po njima je taj, što blokadu računa može da naloži samo neki nadležni organ a nikako poslovodstvo Poštanske štedionice.

Takođe, tvrde da njihova struja ima rešenje o registraciji Sindikata radnika EPS-a koje je izdalo resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Shodno tome, smatraju da je Kekićeva odluka pravno neutemeljena i da stoga mora biti odmah ukinuta.

S obzirom da menadžment Banke Poštanska štedionica nije prihvatio da odblokira njihov račun, predstavnici Sindikata radnika EPS-a najavili su nastavak protesta i njegovu radikalizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari