Sindikat Sloga poziva na bojkot kupovine u prodavnicama Deleze Srbija 1Prodavnica, kasa Foto: FoNet/ Marko Misic

Udruženi sindikati Srbije Sloga pozivali su građane Srbije na bojkot kupovine u prodavnicama Maksi, Tempo i Shop&Go „zbog sramne odluke da se kasirima od 1. januara ove godine obračunavaju zarade u skladu sa najnižim stepenom obrazovanja, osnovnom školom“.

„Zato pozivamo sve građane Srbije da u narednom periodu, posebno uoči božićnog praznika ne kupuju u prodavnicama sistema ‘Deleze Srbija’ i solidarišu se radnicima kojima se smanjilo pravo na uvećanje minimalne zarade koja je mala, mizerna i ponižavajuće bedna“. navodi se u saopštenju.

Istovremeno Sloga odbacuje tvrdnje belgijske kompanije da “promena stručne spreme ni na koji način neće uticati na promenu zarade”, jer i potpuni ekonomski laik vidi da će im sa novim obračunom zarada plata ostati u visini prošlogodišnjeg minimalca.

„Odgovorno tvrdimo da je ovo urađeno isključivo u interesu ‘profitne gladi’ove kompanije i zato je bojkot kupovine u tom lancu prodavnica najmanje što građani Srbije mogu učiniti, jer za naše ionako male plate i mizerne penzije možemo kupovati tamo gde mi hoćemo!

„Bojkotom će se pokazati i prkos prema onima koji srpske radnike doživljavaju kao jeftinu radnu snagu, a građane kao potrošače za stvaranje profita“, navodi se još i dodaje: „Ono šta još posebno zabrinjava je sve agresivniji odnos belgijskih kompanija prema radnicima u Srbiji, jer ne dozvoljavaju neometano osnivanje i rad sindikata, što je gotovo identično kao u slučaju belgijske kompanije Metesh iz Smedereva koja otpušta sindikalne aktiviste kada zatraže povećanje plata, bolje uslove rada i zaštitu.“

Radnicima za kasom u sistemu „Deleze Srbija“ uoči Nove godine ponuđen je aneks ugovora o radu kojim će im zarada biti obračunata sa prvim stepenom obrazovanja, odnosno samo sa osnovnom školom.

Kako je Danasu javljeno, u slučaju odbijanja potpisivanja aneksa automatski sledi otkaz, a rok za odluku je osam dana.

U prodavnicama Maksi, Tempo i Shop&Go zaposleni rade na najsavremenijim elektronskim kasama.

Prema dosadašnjim pravilima za rad na kasi bila je obavezna srednjoškolska diploma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari