Sindikat: Sutra u Beogradu sastanak sa ekspertima o detaljima socijalnog programa za radnike Fijata 1foto: Stefana Savić Danas

Članovi pregovaračkog tima iz sindikata i predstavnici Fijatovih radnika u Kragujevcu pozvani su sutra na sastanak u Predsedništvu Srbije na kome će biti pojašnjeni svi tehnički detalji u vezi sa dogovorom postignutim u subotu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predstavnik Samostalnog sindikata Fijat plastik Zoran Miljković je rekao da će sastanak sa stručnim timom državnih organa početi u 11 časova.

On je ocenio da je to finalni dogovor oko realizacije socijalnog programa za radnike Fijata koji će biti višak i da očekuje da će 1. jula biti jasan njihov status, odnosno koliko radnika odlazi iz fabrike.

Miljković je naveo da će sutra biti dogovoreni detalji u vezi sa prijavljivanjem radnika za otpremnine, zaštićenim kategorijama koje se izuzimaju iz socijalnog programa, a objaviće se koje će firme moći da preuzmu Fijatove radnike koji se opredele za tu opciju.

Na sastanku pregovaračkog tima sa predsednikom Srbije u subotu je dogovoreno da radnicima koji se odluče da odu iz fabrike bude isplaćena otpremnina od 790 evra po godini staža uz naknadu na birou u neto iznosu od oko 17.000 dinara mesečno.

Ova naknada na NSZ će biti isplaćivana šest meseci za radnike koji imaju između pet i 15 godina radnog staža, odnosno devet meseci za radnike koji imaju više od 15 godina radnog staža.

Dogovoreno je i da za 230 bivših Zastavinih radnika koji su rad nastavili u Fijatu otpremnina bude 500 evra za vreme provedeno u Zastavi, a 790 evra za godine provedene u Fijatu.

Radnicima je ponuđen i odlazak iz fabrike uz zapošljavanje u drugim firmama (Zastava TERVO i BSS Velika Plana), a za njih će otpremnina iznositi 220 evra po godini staža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari