Sindikati Kosova protestom traže Zakon o platama 1Foto: Pixabay/LNLNLN

Unija nezavisnih sindikata Kosova (UNSK) je danas priredila protest u Prištini zahtevajući usvajanje Zakona o platama.

„Nemojte da nas ignorišete i otvorite vrata socijalnom dijalogu, jer su naše brige stvarne i zajedničke“, rekao je predsednik UNSK Atde Hikolji tražeći da se zakonom reguliše sistem plata.

„Nećemo odustati dok se ne ispune naši razumni zahtevi“, rekao je on i tražio dodatnih 100 evra za sve zaposlene u javnom sektoru na Kosovu do usvajanja Zakona o platama, kao i primenu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Rahman Jasharaj, čiji članovi su danas štrajkovali i nisu držali nastavu u najvećem broju škola rekao je da Vlada danas „vidi šta kažu radnici Kosova“.

Ocenio je da ćutanje Vlade i neučešće u dijalogu pokazuju da su radnici u pravu u svojim zahtevima, a Vladu Kosova i premijera Aljbina Kurtija pozvao da uzmu u obzir zahteve sindikalaca i da spreče veći, generralni štrajk.

Usvajanje Zakona o platama, primena Zakona o zdravstvenom osiguranju i izmena Zakona o penzijskim sistemima neki su od zahteva svih strukovnih sindikata Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari