Sindikati Zastava oružja nakon sastanka u Ministarstvu: Odlaže se štrajk zakazan za 15. maj, traže isplatu zarada i radnog staža 1Foto-ilustracija Zastava oružje AD Foto: FoNet/ MOD (Arhiva)

Predstavnici sindikata fabrike Zastava oružje rekli su za Danas da je razgovor sa predstavnicima Ministarstva odbrane doneo polovične rezultate. Fabrika dobija novac za investicije, ali mnogi problemi ostaju otvoreni. Ipak, najavljeno je još sastanaka u cilju rešavanja ove komplikovane situacije.

U Ministarstvu odbrane danas je održan sastanak sa temom dešavanja u fabrici Zastava oružje.

Sastanku sa predstavnicima sindikata ASNS Zastava oružje, Nezavisnost Zastava oružje, Industrijski sindikat Zastava oružje i Slobodni sindikat Zastava oružje prisutovovali su brigadni general Slavko Rakić, načelnik uprave odbrambene tehnologije, pukokovnik Branko Medan, šef odsedka za odbrambenu industriju i Marko Janković, zastupnik državnog kapitala u Skupštini preduzeća.

Sindikati su izneli šest konkretnih zahteva.

„Na prvi zahtev za postavljanje generalnog direktora i našu izraženu zabrinutost da možemo ući u likvidaciju ukoliko se ne postavi direktor, dobili smo uverenja od člana Skupštine preduzeća da su preduzete mere da do toga ne dođe. A od svih ostalih prisutnih dobili smo uverenje da se ozbiljno radi na izboru kompletnog izvršnog odbora, a ne samo generalnog direktora, kako bi ti ljudi bili u stanju da reše komplikovanu situaciju u fabrici. Ipak, nisu mogli da nam garantuju datum kada će se to dogoditi“, naveli su iz ASNS za Danas.

Drugi zahtev bio je, kako su nam rekli, radni staž.

„Imamo skoro 19 meseci neuplaćenog radnog staža. Oni na to nisu imali konkretan odgovor. Mi smo dali predlog da se napravi reprogram kako bi fabrika bila u stanju da isplati, jer svakako ne može odjednom da isplati zaostatak. Rekli su da će razmotriti naš predlog i da je njihovo mišljenje da je predlog realan“, preneli su oni.

Treći zahtev bio je sistematizacija i reorganizacija u fabrici.

„Došlo se  do zajedičkog zaključka da sistematizacija i rad u fabrici trenutno nisu adekvatni, ali da će se u proces izrade nove sistematizacije ući nakon postavljanja izvršnog odbora, odnosno gerenralnog direktora“, naveli su iz sindikata.

Kako su dodali, na ostala tri zahteva, na pitanje kršenja kolektivnog ugovora, povećanja zarada i utvrđivanja odgovornosti zbog stanja u fabrici nisu dobili konkretne odogovore.

Osim tih konkretnih zahteva, razgovaralo se i o drugim temama.

„Jedino pozitivno je što smo dobili obaveštenje da je na sednici Vlade Srbije donet zaključak da se fabrici Zastava oružje dodeli 10,7 miliona evra za investicije“, rekli su nam oni.

Iz sindikata su naveli i da se najavljeni štrajk odlaže.

„S obzriom da smo započeli razgovore i da je ovo prvi u nizu razgovora i da nam je obećano da će se još razgovarati o situaciji u fabrici, odlučili smo da otkažemo štrajk koji je zakazan za 15. maj, ali smo već za 22. maj zakazali jednosatni štrajk u fabrici, a 23. maja da započnemo generalni štrajk ukoliko ne dođe do isplata zarada“, najavili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari