Sindikati Ziđina: Prvi uslov za pregovore o kolektivnom ugovoru je povlačenje pravilnika o radu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković izjavio je danas da je osnovni zahtev radnika za pregovore o kolektivnom ugovoru u kompaniji Ziđin koper, koja upravlja rudnicima u Boru i Majdanpeku, da se do 3. februara povuče pravilnik o radu koji je kompanija samoinicijativno sačinila.

„Dogovoreno je da predstavnici Ziđina konsultuju vlasnike kompanije da li pristaje na odlaganje pravilnika koji je samoinicijativno donela i koji smanjuje prava zaposlenih da bi mogli da počnu pregovori o kolektivnom ugovoru“, rekao je Marković za Betu, posle višesatnih pregovora predstavnika reperzentativnih sindikata, poslovodstva kompanije i ministarstava rudarstva, rada i privrede.

Dodao je da u slučaju da vlasnici odbiju predlog da se pravilnik povuče da će uslediti svi oblici protesta, od štrajka do blokada.

Marković je rekao da je u pravilniku koji je bio na snazi pre nego što je menadžment te kompanije doneo novi, bilo previđeno da se zarade usklađuju sa rastom minimalne zarade.

„Kompanija je ukinula taj pravilnik i novim predvidela da se zarada svim radnicima linearno poveća za 5.000 dinara. Uz to, rukovodstvo kompanije je planiralo i da ukine administrativnu zabranu za kupovinu robe na kredit i smanji godišnji odmor“, rekao je Marković.

Istakao je da je to „čista demonstracija sile“.

On je rekao da je prosečna plata u kompaniji 105.000 do 110.000 dinara, ali da taj prosek podižu visoke zarade menadžmenta.

Kako je dodao, radnik koji radi u rudniku u četiri smene sa noćnim radom i beneficiranim stažom ima zaradu oko 105.000 dinara, a oni koji rade na flotaciji ili na drugim pomoćnim mestima 60.000 do 70.000 dinara, što, po njegovim rečima, „nije visoka plata“ za te uslove rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari