Siniša Mali: Javne finansije Srbije su stabilne - mogu da nas ne vole, ali mi na računu imamo 301 milijardu dinara 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas rad oko 20.30, a sednicu na čijem dnevnom redu je rebalans budžeta i set ekonomskih zakona nastaviće sutra u 10 sati.

Ministar finansija Siniša Mali u današnjem završnom izlaganju poručio da su javne finansije Srbije stabilne.

„Mogu da nas ne vole, ali mi na računu imamo 301 milijardu dinara, a u njihovo vreme imali smo 8,7 milijardi, nismo imali ni penzije da platimo. Danas je Srbija stabilna, danas se nosi sa krizom, sa izazovima, prihvatamo borbu, nosimo se sa izazovima“, poručio je Mali.

On je obrazlažući rebalans budžeta ranije danas rekao da su ukupni prihodi i primanja koji su predviđeni rebalansom iznose 1.709,5 milijardi dinara, što je za celu godinu 192,7 milijardi dinara više, odnosno 12,7 odsto više nego što je planirano.

Mali je naveo da se Vlada odlučila da predloži rebalans jer su prihodi bolji od planiranih, zbog energetske krize, rasta troškova struje i gasa, zbog pomoći mladima od 5.000 dinara, povećanja penzija od 1. novembra za devet odsto i podrške socijalno ugroženima.

Poslanici vlasti danas su tokom sednice najavljivali podršku rebalansu, dok su poslanici opozicije najavljivali da budžet neće podržati i ukazivali na poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da se predlaže „inflatorni budžet“ i da je predložen zbog većeg zaduživanja i većeg broja ministarstava, dok je šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić istakla je da je pravi razlog za rebalans to što se energetski sistem raspao i zato što država više nema para za normalno funkcionisanje.

Poslanik grupe Moramo Aleksandar Jovanović poručio je ministru finansija Siniši Malom da „džaba statistika“, kada je u Srbiji realnost surovija i zove se „glad“, a šef poslaničke grupe Zeleno – levi klub Radomir Lazović rekao je da građani „kada odu u prodavnicu biraju da li će uzeti pavlaku ili paštetu, jer nemaju za oba“.

Šef poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok Boško Obradović ukazao je na talas poskupljenja i rekao da Vlada ne odustaje od politike zaduživanja, a da to zaduženje ne ulažu u domaći ekonomski interes, već u korupciju.

U popodnevnom delu sednice posle izlaganja Miroslava Aleksića u sali je došlo do incidenta, poslanici su prvo dobacivali jedni drugima, poslanici Narodne prišli su klupama u kojima sede poslanici Srpske napredne stranke i došlo je do koškanja, nakon čega je predsednik Skupštine Vladimir Orlić odredio pauzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari