Siniša Mali: Pomoć preduzećima koja imaju razvijenu i pretežnu saradnju sa tržištima Rusije, Ukrajine i Belorusije 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Vlada Srbije usvojila je danas Zaključak o Aneksu 2 Osnovnog ugovora o garanciji Srbije za kreditiranje privrede usled produženog negativnog uticaja pandemije, što će, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, pomoći domaćim preduzećima čije je poslovanje usmereno na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije, saopštilo je ministarstvo.

Mali je u pisanoj izjavi naveo da je reč o podršci za oko 1.400 preduzeća, koja će imati mogućnost da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme.

„Ratna dešavanja u Ukrajini su dovela do promena okolnosti koje se nisu mogle predvideti izbijanjem pandemije. Zato smo odlučili da pomognemo preduzećima koja imaju razvijenu i pretežnu saradnju sa tržištima Rusije, Ukrajine i Belorusije, a za realizaciju ovog zaključka nije potrebno obezbediti finansijska sredstva u budžetu“, istakao je Mali.

Naveo je da je bankama omogućeno zaključenje aneksa ugovora kojim će korisnici kredita moći da refinansiraju obaveze iz prve garantne šeme, a sve u cilju poboljšanja njihovih otplatnih kapaciteta.

Napomenuo je da deluje da je ova pomoć mala, ali i ocenio da će mnogo značiti preduzećima čije je
poslovanje pogođeno sukobima u Ukrajini.

Mali je podsetio da je ukupan iznos sredstava plasiranih putem prve garantne šeme dostigao iznos od 2,5 milijardi evra, kao i da su banke do 31. marta ove godine plasirale klijentima oko 2,3 milijarde evra, kroz 39.248 ugovorenih kredita.

Ocenio je da, bez obzira na brojne potrese koje izazivaju sukobi u Ukrajini i energetska kriza, u Srbiji i dalje postoji rast privrednih aktivnosti.

„Srpske javne finansije su stabilne i pod kontrolom: udeo javnog duga u BDP trenutno je na nivou od 52,1 odsto, stopa nezaposlenosti se kreće između 10 i 11 odsto, a deficit će ove godine biti do tri odsto jer imamo neuporedivo bolju naplatu PDV nego što smo planirali“, naveo je Mali i poručio da Vlada pomno prati situaciju u svetu i na vreme preduzima niz aktivnosti kako bi zaštitila interese i građana i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari