Sjedinjene Američke Države traže veću proizvodnju sirove nafte 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Sjedinjene Američke Države smatraju da bi u svetu trebalo da se proizvodi više sirove nafte, što podrazumeva da bi to trebalo da čine i članice organizacije OPEK, izjavio je Hoze Fernandez, državni podsekretar za ekonomska pitanja, energetiku i životnu sredinu Stejt departmenta.

Magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije prenosi da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajedna oslobodila blizu 200 miliona barela iz strateških rezervi nafte kako bi se suprotstavila rastu cena, što je izazvalo skok maloprodajnih cena goriva.

Sada su strateške rezerve nafte na najnižem nivou od 40 godina i treba ih dopuniti, ali cene su previsoke za američku saveznu vladu. Međutim, veći problem su rezervni proizvodni kapaciteti o čemu su nadležni u američkom energetskom sektoru razgovarali sa predstavnicima OPEK-a.

Neki analitičari predviđaju da će globalno tržište nafte u drugoj polovini godine pasti u deficit, podstaknut oporavkom Kine, što će povećati globalnu potražnju dok ponuda zaostaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari