Skupština stanara Geneks kule: Danas ističe rok Vladi da se izjasni 1Foto: FoNet

Danas ističe rok Vladi Srbije, Direkciji za imovinu republike Srbije i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda da se izjasne o pravu preče kupovine poslovne zgrade Geneks kula, navodi se u saopštenju Skupštine stanara Geneks kule, čiji je poslovni deo prodat početkom februara.

Naime, Skupština stanara i poverioci Generaleksporta, firme koja je u stečaju, a u čijem je vlasništvu bila prodata imovina, podneli su Privrednom sudu prigovor na tu prodaju.

Kako navode, podneta je i krivična prijava po kojoj postupaju Više javno tužilaštvo i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

“Obratili smo se Vladi, Direkciji za imovinu republike Srbije, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i predsedniku Republike da se poništi prodaja ili iskoristi pravo preče kupovine jer se i po ceni od 20 miliiona evra poslovna zgrada prodaje ispod cene. Država i mi kao poverioci gubimo najmanje sedam miliona evra, jer je zgrada procenjena 2021. godine na 35 miliona evra”, ističe Božidar Stavrić, upravnik stambene zajednice Geneks kula.

Oni su, kako kaže, tražili i novu procenu i prodaju po etažama, jer ako bi se poslovna zgrada sada prodala po etažama umesto kao celina dobilao bi se bez problema 27 miliona evra.

“Samu prodaju poslovne zgrade Geneks kule pratile su brojne afere, mafijaška smena sudije, korupcija, kriminal, falsifikovanje službenih isprava, nasilje i sve što je moguće, ne bi li se namestila prodaja za 330 evra po kvadratnom metru za poslovni prostor u srcu Novog Beograda”, napominje Stavrić.

Deo Geneks kule prodat je početkom februara iz trećeg pokušaja po ceni od 2,4 milijarde dinara.

Na prodaju je je bilo ponuđeno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadrata, dok prostori između 27. i 37. sprata imaju površinu veću od 1.450 kvadrata.

Prodajnu celinu činile su i garaža ukupne površine 9.023 kvadrata, kao i deset garaža površine 6.445 kvadrata.

Privredni sud u Beogradu je marta 2017. proglasio bankrot u Generaleksportu, a u stečaju je od 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari