Šljivovica kao šumadijski brend 1FOTO: Danas Online/ arhiva

Domaće rakije sve su traženije i popularnije kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima.

Šumadija ima dugu tradiciju i veliki potencijal u ovoj oblasti i zato se okupilo sada već 14 destilerija iz ovog dela Srbije na jednom mestu, sa idejom da sarađuju i promovišu ne samo voćne rakije nego i Šumadiju, poznatu po toj proizvodnji i po prirodnim lepotama, navodi se u jučerašnjem saopštenju Udruženja „Šumadijska rakija“.

Osnovna ideja šumadijskih proizvođača šljivovice ipak je, dodaje se u saopštenju, vezana za zajednički angažman na unapređenju kvaliteta i standardizaciji u proizvodnje tog pića. Udruženje je najavilo da će narednog meseca da organizuje prvo ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija registrovanih proizvođača u Kragujevcu.

– Jedan od ciljeva te delatnosti jeste zaštita i oznaka i geografskog porekla šljivovice, te njeno pozicioniranje kao regionalnog, šumadijskog brenda. Mnoge rakije članova Udruženja „Šumadijska rakija“ dobile su već brojne nagrade na domaćim i inostranim festivalima i sajmovima, što opravdava našu inicijativu da zaštitimo taj šumadijski brend – navodi se u saopštenju proizvođača „šljivovice“ iz šumadijskog dela Srbije. Podsetimo, šumadijski proizvođači rakije i vina su nedavno, uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske, u centru Beograda otvorili svoj prodajno-promotivni prostor, pod nazivom „Šumadijski dućan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari