Sloga: Za pravilno lečenje dijabetesa potrebne veće plate i penzije 1Foto: Pixabay/jaytaix

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ danas su povodom Svetskog dana dijabetesa ocenili da su za pravilno lečenje dijabetesa potrebne veće plate i penzije i razumevanje poslodavaca za taj problem.

U saopštenju sindikat je ukazao da šećerna bolest u Srbiji predstavlja sve veći zdravstveni problem za radnike, ali i penzionere, budući da im je potrošačka korpa daleko od realnosti u kojoj žive.

Navodeći da zdravstveni radnici savetuju i apeluju obolelima da se što zdravije hrane, „Sloga“ je istakla da je zbog opšteg siromaštva sve više obolelih koji se odlučuju da taj zdravstveni problem rešavaju isključivo lekovima koji su na mesečnom nivou jeftiniji od zdrave ishrane, što nije dobro.

„Porazno je da većina dijabetičara, bilo tipa A ili tipa B radi u dosta teškim uslovima, često u nerazumevanju poslodavaca, pod velikim stresom i za minimalnu zaradu sa primanjima koja nisu dovoljna za osnovne životne potrebe i kupovinu neophodnih lekova, a kamo li zdravu ishranu“, istakla je „Sloga“.

Svetski dan dijabetesa donet je na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije i Svetske zdravstvene organizacije, usvojen je u više od 160 zemalja širom sveta i ima za cilj da skrene pažnju na značaj i prevenciju te bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari