Smanjenje nameta na zarade 1Foto: FoNet

Smanjenje nameta na rad je korak ka zdravom prosperitetu, saopštila je nevladina organizacije LIBEK reagujući na izjavu premijerke Ane Brnabić o mogućnosti da se poveća neoporezivi deo zarade.

Ovim bi se smanjilo ukupno opterećenje zarada porezima i doprinosima koje u Srbiji iznosi skoro 40%. Ova mera pozitivno bi uticala na privredna kretanja, naročito u sektoru malih i srednjih preduzeća i posredno na kretanja na tržištu rada.

Povećnje neoporezivog dela bruto plate olakšaće poslovanje privrede ali i povećanje lične potrošnje što će pozitivno uticati na ekonomski rast i novo zapošljavanje i povećanje standarda stanovništva.

Ovakva mera ne mora nužno da znači povećanja zarada, kaže se u saopštenju LIBEK-a. Iako se porez na dohodak isplaćuje iz bruto zarade na teret radnika, preduzeća mogu radnicima da ponude promenu ugovora o radu kojim bi se smanjila bruto zarada ali bi neto plata ostane ista.

Ovo u svakom pojedinačnom slučaju zavisi pre svega od tražnje i ponude na tržištu radne snage, stoji u saopštenju LIBEK-a

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Smanjenje nameta na zarade”

  1. Uvek priča o tržištu u samom žarištu. A tržište u Srbiji ne postoji u drugom vidu osim kao borba privilegovanih. Pravo pitanje glasi: zašto radnici ne dele višak novca sa gazdom ako dele svaki manjak. Zna se da su i do sada gazde plaćale doprinose na dobrovoljnoj bazi. Da nije tako ne bi razlika izmedju imetka i obaveza bila sve veća. Radnici bi taj višak vratili u promet, gazda sigurno neće. Mislim hoće, ali negde vani.

  2. O cemu se ovde radi: 1)"Povećnje neoporezivog dela bruto plate …" ili 2)"Povećnje neoporezivog dela bruto plate…"? To su dve kategorije koje jedna sa dugom nemaju veze. Prilicno apstruzno tj. zbunjujuce!

  3. ““Balkanska ruta““ – OVO JE GENIJALNO I OVAJ KOMENTAR TREBA SVI U SRBIJI DA PROČITAJU I DA GA SHVATE. ZASAD SU GA SHVATILI POSLODAVCI I SVE ČINE DA SIROTINJA NE UKAPIRA

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.