Smeštajni kapaciteti u Subotici i na Paliću za novogodišnje praznike gotovo popunjeni, turistička 2022. godina rekordna 1Foto: J. Patarčić/Danas

Uprkos tome što na Gradskom trgu neće biti organizovanog javnog dočeka Nove godine, Subotica i Palić ostaju atraktivni kako za domaće, tako i za strane posetioce koji su odabrali da novogodišnje praznike provedu baš na ovoj destinaciji.

Prema podacima kojima raspolaže Turistička organizacija grada Subotice, popunjenost hotelskog smeštaja za novogodišnje praznike trenutno iznosi oko 70 odsto, dok su privatni smeštaji u gradu i na Paliću popunjeni preko 80 odsto.

“Znači da je još 20-30 odsto smeštajnih kapaciteta ostalo slobodno, što očekujemo da će se u ovih nekoliko dana do samog dočeka i za praznike popuniti”, kaže za Danas Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije grada Subotice.

Prema njegovim rečima, turisti će se u Subotici i na Paliću zadržati tri do četiri dana, koliko im u proseku traju rezervacije smeštaja.

Smeštajni kapaciteti u Subotici i na Paliću za novogodišnje praznike gotovo popunjeni, turistička 2022. godina rekordna 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Palić su pretežno odabrali gosti iz naše zemlje, dok je u gradu odnos između domaćih i stranih posetilaca ravnomerno podeljen na 50 odsto.

“Provešće ovde praznike iako nema organizovanog javnog dočeka. Naravno, u većini naših ugostiteljskih objekata organizovaće se doček, tako da će ljudi naći negde interesovanje i zanimaciju”, kaže Medaković.

Kada je u pitanju turistička 2022. godina, zvanični podaci pokazuju da će biti rekordna, jer je za prvih 10 meseci zabeleženo preko 190.000 dolazaka turista u Suboticu i na Palić.

“Palić ima rast od 40 odsto u dolascima, a Subotica od 111 odsto u dolascima u odnosu na prošlu godinu. Ako pogledamo strukturu gostiju, možemo reći da su strani gosti na Paliću u preko 100 odsto podigli dolaske, a u Subotici je taj rast u čak preko 200 odsto. Domaći gosti su na Paliću u rastu od pet odsto, dok su u Subotici u rastu od 40 odsto”, objašnjava direktor Turističke organizacije grada Subotice.

Smeštajni kapaciteti u Subotici i na Paliću za novogodišnje praznike gotovo popunjeni, turistička 2022. godina rekordna 3
Foto: J. Patarčić/Danas

U Subotici je za 10 meseci ove godine ostvareno 345.000 noćenja, a na Paliću 110.000 noćenja, što je u poređenju sa prethodnom 2021. godinom, rast od 75 odsto u Subotici i 45 odsto na Paliću, dodaje Medaković.

“Ono što je bitno, možemo reći da su Palić prepoznali i strani turisti, tako da su ove godine 45 odsto noćenja ostvarili oni, a 55 odsto domaći turisti, dok je u Subotici obrnuta situacija, 60 odsto su strani turisti, a 40 odsto domaći turisti”, poručuje naš sagovornik.

Podaci pokazuju i da se gosti u proseku zadržavaju oko tri dana na destinaciji, nešto više domaći u odnosu na strane posetioce, a da se najveća poseta beleži u prolećnim i jesenjim mesecima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari