Stotine mladih preduzetnika iz sveta na događaju Social Impact Award u Novom Sadu 1Foto: SIA

Stotine mladih socijalnih preduzetnika iz 20 zemalja sveta okupiće se od 28. do 30. novembra na Univerzitetu u Novom Sadu na Social Impact Award Samitu 2023, u organizaciji Social Impact Award (SIA) iz Austrije i Razlivališta iz Srbije.

Događaj okuplja neke od najperspektivnijih socijalnih preduzetnika iz Evrope, Azije i Afrike, koji razvijaju rešenja za najveće ekonomske, društvene i ekološke probleme današnjice.

Ovi mladi preduzetnici stvaraju profitabilne poslove, ali i aktivno doprinose društvu, navode organizatori.

Njihovi biznisi imaju širi društveni uticaj, bilo kroz zapošljavanje marginalizovanih grupa, proizvodnju ekološki prihvatljivih proizvoda ili pružanje usluga u oblastima poput obrazovanja, zdravstva i ostvarivanja prava. Fokusiranje na širi društveni interes predstavlja suštinu njihovog poslovanja, a Social Impact Award Samit pruža idealnu platformu ovim preduzetnicima da se povežu, razviju ključne veštine i steknu znanja koja će im pomoći da ostvare svoje socijalne misije.

Na SIA Samitu, predstavnici iz Srbije su inovativno socijalno preduzeće ScAIentist koje koristi veštačku inteligenciju za transformaciju složenih naučnih radova i podataka u jednostavne infografike i vizualne prikaze. Takođe, tu je i Canary, IT sistem dizajniran da pomaže rudarskim kompanijama u smanjenju rizika od povreda na radu.

Ovi projekti su samo deo lokalnih ideja koje će biti predstavljene na samitu, naglašavajući inovacije i društveni doprinos mladih preduzetnika u Srbiji.

„Ovogodišnji SIA Samit je za mene poseban, jer sam i sama počela svoj angažman u oblasti socijalnog preduzetništva u Srbiji. Sada imam priliku da dovedem preko 140 talentovanih mladih ljudi iz 20 zemalja u Novi Sad, upoznam ih sa našim ekosistemom, te zajedno sa sjanim predavačima, osnažim ih u realizaciji svojih socijalnih inovacija koje bi mogle da promene svet”, kaže generalna direktorka Social Impact Award-a Ana Janošev.

Za sve zainteresovane građane 28. novembra u 19.30 časova u Kulturnoj stanici Opens biće otvorena izložba “Put ka promenama”, gde će biti predstavljene priče o preduzetničkom putu učesnika ovog događaja. Izložba će biti otvorena do 30. novembra.

Događaj je finansiran od strane Evropske Unije, SAP, Erste Fondacije, i Erste Banke u Srbiji, uz podršku Levi9 i Privredne Komore Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari