Socijalno–ekonomski savet podržao mere Vlade Srbije u borbi protiv virusa COVID-19 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Socijalno-ekonomski savet Srbije (SES) podržao je danas „veliku odlučnost i politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u cilju što brže neutralizacije virusa COVID-19“.

Takođe, Savet je podržao i sve sprovedene mere Vlade Srbije, kao i paket mera donetih radi efikasnijeg sprečavanja štetnih posledica pandemije po domaću privredu i građane, ali kako navode, neophodno je uraditi i određene izmene i dopune mera koje su u primeni, odnosno njihovo prilagođavanje trenutnoj situaciji.

„Očuvanje života i zdravlja građana, prvenstveno jačanjem kapaciteta zdravstvenog sistema, uz istovremeno poštovanje principa jednakosti i ravnopravnosti u donošenju i implementaciji mera i njihovo efikasno sprovođenje, treba da ostanu prioritet rada Vlade Srbije i u narednom periodu“, saopštio je Savet.

Članovi SES-a usaglasili su se na današnjoj sednici da je veoma bitno održati finansijski sistem vitalnim, a za to je neophodno pravovremeno izvršavanje finansijskih obaveza, kako privrednih subjekata tako i lokalnih samouprava i države, jer, kako navode, briga o radnicima treba da dovede do održanja vitalnosti privrednih subjekata, a time i privrednog sistema i same države.

Prema rečima članova SES-a, država treba da deluje svim svojim instrumentima kako bi održala sve privredne subjekte u vitalnosti i kako bi se i nakon suzbijanja pandemije nastavio privredni rast.

„Prosvetnim i kulturnim aktivnostima naročito treba posvetiti pažnju, jer njima se stvaraju buduće generacije koje će jačati Srbiju da i u budućnosti spremno odgovori na ovakve i slične izazove, da ojača privredu i povećava životni standard građana“, navodi se u saopštenju SES-a.

Sednici SES-a prisustovali su predsedavajući ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran đorđević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Kako je saopšteno, posle sednice ministar je telefonom razgovarao i sa predsednikom UGS „Nezavisnost“ Zoranom Stojiljkovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari