Da li će odlaganje konstitutivne sednice parlamenta u Beogradu prolongirati Vučićeve rokove za izbor predsednika Skupštine i Vlade Srbije? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Odlaganje konstitutivne sednice Skupštine Beograda za 1. mart prolongiraće i sve ostale rokove koje je Aleksandar Vučić davao poslednjih meseci, nakon decembarskih izbora. To praktično znači da se nastavak konstitutivne sednice parlamenta Srbije i izbor predsednika najvišeg zaoknodavnog tela ne može očekivati u naredne dve nedelje, a samim tim se čini i da je gotovo nemoguće da Vlada Srbije bude izabrana do 15.marta, kako je najavio predsednik Srbije. Zbog nejasne situacije u Beogradu biće probijeni svi Vučićevi rokovi“, smatraju sagovornici Danasa.

Za izbor nove republičke vlade ostalo je još 77 dana. I to bi bio sasvim dovoljan rok da Srpska napredna stranka završi posao, da predsednik Srbije nije odmah posle izbora zacrtao da će Nemanjina 11 dobiti nove članove najkasnije do sredine marta.

Čini se, ipak da ništa ne ide po Vučićevim planovima. Da bi Vlada bila izabrana do tog roka moralo bi da se završi konstituisanje Skupštine Srbije, da se izabere predsednik, potpredsednici , članovi radnih tela, da predsednik obavi konsultacije sa parlamentarnim grupama, sazna ko će činiti većinu u parlamnetu, da odredi mandatara za sastav nove vlade, ali i da parlament usvoji izmene Zakona o Vladi i ministarstvima.

„Predstoji dug spisak poslova koji treba da se završi kako bi, bar vlast na republičkom nivou bila zaokružena i kako bi Vučić krenuo u realizaciju planova za EXPO. Ali je sve obavijeno velom tajne. Ne zna se ni ko su kandidati za predsednika parlamenta, pa zato idu nagađanja od mogućnosti da to mesto pripadne manjinama i Elviri Kovač iz SVM, preko lidera socijalista Ivice Dačića, do desne Vučićeve ruke, naprednjaka Nikole Selakovića. Ne zna se tačno ni ko će činiti vladajuću većinu u parlamentu, ni da li će svi koji se nude naprednjacima ući u taj krug vlasti. Jedno je gotovo sigurno, opozicija neće dati potpredsednike parlamenta“, navode sagovornici Danasa.

Socijalisti očekuju da će biti deo Vlade Srbije, ali ne znaju u kom obimu

Na sva otvorena pitanja Danasa niko iz Srpske napredne stranke ne želi, ili ne može da da odgovore, dok njihovi dosadašnji koalicioni partneri odgovaraju da ne znaju i da od njih ništa ne zavisi. Što nije daleko od istine.

„Ima nagoveštaja da ćemo biti deo vladajuće većine, ali i deo buduće vlade Srbije. U kom obimu, odnosno koliko ministarstava bismo dobili, ne znamo. Sa nama još niko iz SNS nije razgovarao, a nije bilo ni unutar stranačkih razgovora u okviru SPS. Za sada je sve na čekanju“, kaže za Danas visoki funkcioner socijalista i dodaje da naprednjaci za sada još ne otktivaju svoje karte.

Na pitanje da li će Savez vojvođanskih Mađara ovoga puta prihvatiti neko ministarsko mesto, umesto dosadašanjih funkcija državnih sekretara, Balint Pastor, v.d predsednika SVM kaže za Danas da će se sve znati kada krenu razgovori.

On dodaje i da konsultacija još nema i da prema tome i nisu tačne spekulacije da će SVM dobiti mesto predsednika Skupštine Srbije.

I sam Miloš Vučević, predsednik SNS, naveo je za RTS da još nije postignut politički dogovor i da će nastavak sednice Skupštine Srbije biti zakazan „kada se za to stvore politički uslovi“. Kada će se to desiti nije precizirao, niti je spomenuo Vučićev rok za formiranje Vlade Srbije do sredine marta.

Lazović: Vučičevi rokovi služe za kupovnu vremena

„Kod Vučića dati rokovi i generalno izgovorene reči, ne znače mnogo. On je tvrdio da se nikada neće kandidovati za funkciju predsednika republike, pa je to uradio. Od obećanja da će za koji mesec dati ostavku na mesto predsednika SNS-a, do realizacije istog, prošlo je 5-6 godina. Vučića ne samo sopstvene izjave, već što je gore, ustav i zakoni, ne ograničavaju. On sve gazi, od pravnih normi do svojih „zaklinjanja“, zavisno od toga šta mu trenutno lično-partijski koristi. Tako će i sada biti sa nastavkom rada Skupštine i formiranjem vlade. Šef našeg autokratskog režima je samo u jednoj stvari dosledan, a to je uzurpatorsko gaženje svih principa i institucija“, navodi Dragomir Anđelković, politički analitičar.

I Radomir Lazović, poslanik i kopredsednik Zeleno levog fronta, kaže za Danas da ne veruje u Vučićeve rokove i napominje da oni služe za kupovinu vremena kada ne zna šta da odgovori u datom trenutku.

Na pitanje otkrivaju li naprednjaci, koje sreće u Skupštini Srbije, neke detalje o nastavku konstitutivne sednice, Radomir Lazović, kopredsednik i poslanik Zeleno levog fronta, kaže da ih ne sreće.

„Skupština Srbije je na „nekoj vrsti iznuđene pauze“ posle potvrđivanja mandata poslanika 6. februara. U parlamentu danima nema poslanika SNS-a, ili ih barem mi ne viđamo, što je dosta neuobičajeno. Takođe niti je bilo uobičajenih konsultacija o odborima, niti bilo kakvog nastavka rada nakon prekinute konstitutivne sednice. Opozicioni narodni poslanici treba da zauzmu mesta u radnim telima i odborima kako bi obavljali kontrolnu ulogu, a u ovako koruptivnim državama poput naše ključno je da opozicija bude prisutna svuda gde se donose odluke na štetu građana, kako bi o njima mogli da izvestimo i upozorimo“, navodi poslanik ZLF.

On napominje da pritisci na birače, kupovina glasova, potpuna medijska kontrola, zloupotreba javnih finansija, dovoženje birača, pa čak ni kupovina odbornika koju ovih dana pokušava, nisu bili dovoljni SNS-u da napravi vlast.

 

Naredne nedelje opozicija će u Briselu i Parizu tražiti pokretanje međunarodne istrage o krađi izbora

„Naredne nedelje ću, zajedno sa kolegama, biti u Briselu i Parizu gde ćemo imati sastanke i sa predstavnicima izvršne vlasti EU i zahtevati da se što pre krene sa međunarodnom misijom za istragu izborne prevare, kao što je predviđeno rezolucijom Evropskog parlamenta. Nećemo dozvoliti Vučiću da pobegne i sakrije se. Izbori se moraju ponoviti u fer uslovima i mi ćemo uraditi sve da tako i bude“, navodi sagovornik Danasa i dodaje da se očigledno desio politički zemljotres nakon usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta i da Vučić sada ne zna kako dalje, odnosno da priprema teren da se izvuče iz ove krize.

Danijela Nestorović, poslanica Ekooškog ustanka, podseća da postoje zakonski rokovi za izbor predsednika parlamenta i rukovodstvo parlamenta, tako da će vlast to morati da uradi, nevezano od sednice skupštine grada.

„Na prvoj sednici je morao biti izabran predsednik i sekretar. Kako je konstitutivna sednica prekinuta, znači ona je još u toku, a ne postoji po Poslovniku obaveza da nastave rad. Svakako mora biti održana do isteka roka za formiranje Vlade, a taj rok je 90 dana od dana održavanja konstitutivne sednice“, navodi Nestorovićeva.

Miloš Parandilović, poslanik i lider Novog lica Srbije, kaže da je Vučić u panici, jer su cela Evropa i svet videli krađu izbora, doveli regularnost u pitanje.

U tim okolnostima naprednjacima je gotovo nemoguće da konstituišu beogradsku skupštinu dodatno i krađom odbornika.

„Zato i prolongiraju sve rokove i beogradskog i republičkog parlamenta. Po Ustavu, republički parlament je konstituisan verifikacijom mandata, tako da sad teče rok od tri meseca za formiranje Vlade. Ponavljam, najveći problem je javna bruka Srbije koja je u očima sveta nesposobna da organizuje poštene izbore. Ne znam kako Vučić misli iz toga da se izvuče, nije me ni briga. Ovo je njegov početak kraja i to je i njima jasno, po prvi put ne znaju šta da rade, a traje velika pljačka i pranje novca u Beogradu preko raznih projekata“, zaključuje Parandilović.

Da nova vlada još nije u fokusu potvrđuje i činjenica da predsednik Srbije u najnovijem gostovanju na televiziji sa nacionalnom frekvencijom gotovo ni jednom rečju nije spomenuo njen izbor. Niti je spomenuo rok koji je ranije najavljivao za njeno formiranje, niti ko bi mogao da bude novi mandatar za sastav vlade, uprkos običaju da uvek „spomene neko ime“, kojim će se mediji onda danima baviti.

Ovoga puta je to izostalo, pa kao mogući, budući predsednici vlade ostaju već spomenuta imena Miloš Vučević, Siniša Mali, a neizostavno u igri za tu visoku funkciju i četvrti mandat po redu, ostaje i Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari