Milomir Mandić: Da nije bilo rezolucije Evropskog parlamenta i poruke EU, danas bi u Beogradu bila izabrana vlast 1Foto: Medija centar

Da nije bilo rezolucije Evropskog parlamenta i jasne poruke EU, danas bi u Beogradu bila izabrana gradska vlast, kaže za Danas Milomir Mandić, istraživač Demostata komentarišući odlaganje konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda.

Sednica koja je bila zakazana za ponedeljak i na kojoj je trebalo da bude izabran predsednik gradskog parlamenta i sekretar, što bi značilo da je skupština konstituisana, odložena je za 1. mart.

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić i kandidat SNS za gradonačelnika rekao da uoči početka sednice da je doneta odluka da se, bez obzira što SNS i SPS imaju legalnu većinu, podigne moralna lestivica legitimiteta i da će se, ukoliko za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava izborne liste „Mi – glas iz naroda Aleksandar Jerković“, ići na nove izbore.

Mandić navodi da kao što je Demostat i ranije procenjivao SNS i SPS sada imaju većinu zajedno sa odbornicima sa drugih lista koje kontrolise, ali da postoji razlog zbog kojeg vlast nije formirana.

– Razlog zbog koga nije formirana vlast nije zabrinutost za legitimitet o kome vlast govori, već ozbiljan međunarodni pritisak. Smatram da su novi gradski izbori izvesni ali će vlast čekati zadnji termin za istek roka da bi to saopštila, jer je maksimalno korišćenje zakonskih rokova deo tehnologije ove vlasti – ukazuje Mandić.

Podsetimo, Evropski parlament je usvojio Rezoluciju o izborima u Srbiji u kojoj, između ostalog poziva Komisiju da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju koja će proceniti situaciju u vezi sa nedavnim izborima i dešavanjima nakon izbora u nastojanju da se olakšaju preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga u pokušaju da se vrati poverenje i poverenje javnosti u institucijama, kao i da proceni i odgovori na pitanja sistemske vladavine prava u Srbiji, poput “Priebe izveštaja” iz 2015. u Severnoj Makedoniji.

Parlamentarci podvlače i da, ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukazuju na to da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, EK obustavi finansiranje EU na osnovu teških kršenja pravila zakon u vezi sa izborima u Srbiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari