Šoškić: Ako se ovako nastavi, Evropa će početi da gubi ekonomsku utakmicu s Kinom 1

Na konferenciji Core Days 2022 održanoj u Dubrovniku dodeljeni su sertifikati o povoljnom poslovnom okruženju BFC (Buisness Frendly Certification) opštinama iz Republike Srbije, Federacije BiH, Hrvatske, Crne Gore i Republike Srpske. Sertifikat dodeljuje Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ kako bi se razvila saradnja između ovih zemalja, delila iskustva i znanja među opštinama.

Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova i Pećinci su opštine koje su nosioci ovog sertifikata koji oslikava i potvrđuje kvalitet privredi u pružanju usluga po najvišim međunarodnim standardima.

Do 2016. godine naša zemlja je imala potpuno neuređene odnose u proceduri izdavanja građevinskih dozvola pa se u pojedinim opštinama čekalo i sedam, osam godina na izdavanje dozvole. Suštinsko pitanje koje nije bilo rešeno bilo je i svojinsko pravo na građevinskom zemljištu.

Građani nisu bili sporni i oni su mogli da stiču pravo vlasništva nad zemljištem, ali pravna lica iz privrede za to su morala da plate naknadu. Nova, objedinjena procedura izdavanja dozvola je unela bum i sve preokrenula, a Vlada Srbije trenutno je vrlo blizu odluke da se izmeni zakon ili potpuno ukine i da se privredi omogući da bez ikakve naknade može da stiče svojinu nad građevinskim zemljištem – izjavila je državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović i dodala da bi time velike komplekse na atraktivnim lokacijama oslobodili i omogućili da se na njima gradi.

Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić na panelu „Poreska politika u službi podsticanja investicija“ koji se bavio pitanjima da li je snižavanje poreskih stopa dovoljan faktor da se privuku ulaganja ili je potrebno i neke druge faktore osigurati, kazao je da je politička i ekonomska situacija u svetu neizvesna i da, ukoliko se to nastavi, poreska politika će imati manje manevarskog prostora da podstiče konkurentnost.

Evropa će u takvoj situaciji početi da gubi utakmicu sa Kinom. Monetarna politika na inflaciju reaguje podizanjem kamatnih stopa što privredu može da gurne u stagflaciju odnosno niske stope rasta. Kada je izvor inflacije nedostatak ponude, delovanjem na kupovnu snagu nećete uraditi mnogo već možete i da podgrejete buduću inflaciju. Potrebno je da se kreira i ponuda. Ekonomske politike u pojedinim zemljama su postale kontradiktorne i sužava se fiskalni prostor za reakciju – izjavio je Šoškić.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu u Srbiji, Mihailo Jovanović, na panelu posvećenom digitalizaciji, rekao je da se za samo pet godina od kada je digitalizacija postavljena kao jedan od prioriteta razvoja, Srbija prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja.

U izveštaju Ujedinjenih nacija Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu, i zauzima 40. mesto od 193 zemlje“, rekao je Jovanović.

Skup Core Days 2022 otvorio je bivši predsdenik Hrvatske Stjepan Mesić koji je pozvao na ujedinjenje svih evropskih zemalja ali isto tako i na međusobnu saradnju i razvoj republika bivše države.

– Ekonomska saradnja između država na Balkanu je ključna za ekonomski razvoj, ali ona zavisi od političkih odluka i mira na nivou Evrope i sveta – rekao je Mesić, osvrćući se na rat između Rusije i Ukrajine.

– Sada vidimo tu jasnu moć politike nad ekonomijom koja može imati još dublji negativni uticaj na stabilnost i ekonomski razvoj ovog regiona a i šire – kazao je bivši predsednik Hrvatske.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je značaj saradnje i veći nivo standardizacije usluga u regionu koji će dovesti do mogućnosti boljih uslova za život i rad milionima građana.

– Partnerstvo za konkurentniji region omogućiće da njegove članice nastave razmenu iskustva i uspeh u reformama poput elektronskih građevinskih dozvola, eKatastra, elektronske regisracije sezonskih raznika, digitalne fiskalizacije i drugih – rekla je Jovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari