Šoškić: Prosečnim dohotkom u Srbiji može da se kupi manje nego pre 30-40 godina 1Foto: Božidar Petrović/Fonet

Srbija ima jednu od najviših stopa inflacije u Evropi, koja u poslednje dve godine kumulativno iznosi 25 odsto, a za prosečni dohodak možemo da kupimo manje nego pre 30-40 godina, što je paradoks, izjavio je danas za N1 profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić.

Šoškić ističe da je prošle godina prosečna inflacija bila 12,1 odsto, dok je godinu dana pre toga bila 11,9 odsto.

„Već dve godine imamo inflaciju koja je četiri puta veća od zvaničnog inflacionog cilja, koji je NBS postavila. Drugim rečima, ono što smo mogli da kupimo za 10.000 dinara, sada plaćamo 12.500 dinara, a najsiromašniji stanovnici su osećali mnogo veći stepen gubitka kupovne snage svojih dohodaka“, objašnjava Šoškić.

Dodaje da danas imamo jednu od najvećih inflacija u Evropi i da je to posledica i propusta u monetarnoj politici i ekspanzivne fiskalne politike, gde se, kako navodi, podižu plate da bi se kupila popularnost, što pojede realnu kupovnu snagu.

Prema njegovim rečima, efekat inflacije je vrlo izražen, posebno kad postoji fiksi devizni kurs.

„To će učiniti da praktično svi proizvodi i usluge koji se prave u Srbiji postaju skuplji u evrima i na stranom i domaćem tržištu, što znači da će ih teže biti prodati i to nije dobro za ekonomiju“, navodi Šoškić.

Dodaje i da nerealno visoka vrednost dinara u odnosu na strane valute suštinski sprečava izvoznu ekspanziju domaće privrede.

„Kada bi dinar bio na nekom realnijem nivou koji zatvara naš trgovinski deficit, to bi činilo da naši proizvodi i na inostranom i na domaćem tržištu budu konkuretniji i da budu jeftiniji“, kaže Šoškić.

Nekadašnji guverner NBS kaže da je, prema pokazateljima, Srbija u poslednjih 12 godina imala stopu privrednog rasta u proseku od 2,4 odsto, što je niže u odnosu na centralno-istočnu Evropu i niže od svetskog proseka.

„To znači da smo dodatno zaostajali za centralno-istočnom Evropom i svetom u celini. Godine 2005. smo bili na 58 odsto BDP zemalja centralno-istočne Evrope, u koje spadaju Poljska, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija, a danas smo na 56 odsto“, naveo je Šoškić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari