Spoljnotrgovinski suficit Rusije u 2022. godini premašio 330 milijardi dolara 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

Spoljnotrgovinski suficit Rusije u 2022. godini premašio je 330 milijardi dolara, zahvaljujući povećanju izvoza i visokim cenama nafte na svetskim tržištima, saopštila je Uprava carina ove zemlje.

Ruski izvoz porastao je prošle godine za 20 odsto, na 591,5 milijardi dolara, dok je uvoz smanjen za 12 odsto, na 259,1 milijardu, a suficit u spoljnoj trgovini bio 68 odsto veći nego u 2021. godini i iznosio je 332,4 milijarde dolara, navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

Zahvaljujući visokim cenama, ruski prihod od prodaje sirove nafte i naftnih derivata prošle godine je uvećan za 42 odsto, uprkos zapadnim sankcijama koje su najviše ograničile ruski uvoz.

Kako bi Rusiji smanjili sredstva za finansiranje rata u Ukrajini, Grupa 7 i njeni partneri, uključujući EU, ograničili su krajem prošle godine cene ruske nafte na 60 dolara za barel i zapretili sankcijama osiguravajućim kućama i brodovlasnicima ukoliko budu osiguravali i prevozili nafTu koja je skuplja.

Ruski uvoz je nakon uvođena sankcija bio smanjen, ali se u međuvremenu gotovo vratio na predratni nivo, delimično zbog „sivih“ isporuka preko trećih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari