Srbija iz Republike Srpske za tri meseca uvezla struju vrednu 50 miliona evra 1Foto: Beta/Milan Timotić/EV

Republika Srpska je u prva tri meseca u Srbiju izvezla robu u vrijednosti od 115 miliona evraod čega je 50 miliona iznela vrednost izvezene struje, izjavio je danas predsednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić a prenela RT RS.

On je ocenio da je reč o tradicionalno najznačajnijim trgovinskim partnerima.

– Uvezli smo negdje oko 135 miliona evra, što je u poslednje vreme jedna od najvećih pokrivenosti uvoza izvozom. Ove godine je pokrivenost uvoza izvozom iz Republike Srpske ubedljivo najveća jer je skoro 40 odsto izvoza iz Srpske u Srbiju bila električna energija – rekao je Ćorić, koji je prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma tehnike i tehnologije.

On je je istakao da se pokazalo da su energija i hrana dominantne u robnoj razmjeni Srbije i Republike Srpske.

– Ove godine iz Republike Srpske je išla energija, a sa druge strane iz Srbije su se uvozile žitarice i ostali prehrambeni proizvodi – rekao je Ćorić i dodao da u ovom trenutku nije teško prodati energiju.

Ukazao je na činjenicu da Republika Srpska sa svojim proizvodim kapacitetima i sadašnjom potrošnjom ima tržišnih viškova što je dobro za energetski sektor. Ćorić smatra da je to dobro i za Srbiju, te da tu ne može biti političkih upliva i smetnji I naglašava da je sve na čisto tržišnoj osnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari