Srbija po prvi put emitovala zelenu evroobveznicu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srbija je po prvi put u istoriji emitovala zelenu evroobveznicu, u iznosu od jedne milijarde evra, sa rokom od sedam godina, koja će se koristiti isključivo za zaštitu životne sredine, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali.

„Mi smo to učinili kao prva zemlja u razvoju i prva zemlja u regionu. Investitori u svetu su veoma pozitivno reagovali. Tražnja je bila tri puta veća nego što smo očekivali. Kupon je jedan odsto na sedam godina. Ceo tim, koji sam vodio, je pregovarao, i dobili smo dovoljno novca da jače i brže radimo na zelenoj agendi, odnosno na projektima za zaštitu životne sredine“, rekao je Mali gostujući na Pinku.

Tim novcem će biti građena železnička mreža, kanalizacija, jer je obećano da će svako domaćinstvo imati priključak, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

„Iskoristićemo taj novac i za energetsku efikasnost, odnosno zamenu stolarije, za solarne panele. Time dajemo ogroman signal celoj međunarodnoj zajednici da je Srbija u potpunosti posvećena zelenoj agendi. U budućnosti ćemo još više novca uložiti u te namene“, rekao je Mali.

On je napomenuo da je istovremeno emitovana i petnaestogodišnja evroobveznica, koja će biti iskorišćena za vraćanje starih, preskupih dugova.

Na pitanje da li je to novo zaduživanje, Mali je rekao da nije, već da je reč o vraćanju starih dugova.

Odgovarajući na pitanje o dodatnoj pomoći države građanima od 20 evra, koja je najavljena u decembru, Mali je rekao da svi koji su prijavljeni za pomoć od 30+30 evra ne treba da se prijavljuju, pošto će novac biti automatski uplaćen na njihove račune.

„Juče smo na Vladi usvojili predlog izmena i dopuna zakona koji reguliše ovo pitanje, a očekujemo da će biti na izglasavanju u parlamentu do kraja oktobra. Sledeće srede, 22. septembra, svi penzioneri dobiće 50 evra pomoći, u novembru sledi preostalih 30 evra i u decembru 20 evra. Oni koji su u međuvremenu postali punoletni, kao i oni koji se nisu prijavili za pomoć od 30+30 evra, imaće priliku da se prijave u periodu od 15. do 30. novembra. Svako obećanje koje smo dali ispunjeno je u dinar i u dan, to je ogromna pomoć“, rekao je Mali.

Komentarišući izjavu bivšeg zaštitnika građana Srbije i nekadašnjeg predsedničkog kandidata Saše Jankovića da je planiran napad na predsednika Aleksandra Vučića, Mali je istakao da to „govori koliko smeta uspešna Srbija i kojim metodama će se pojedine interesne grupe koristiti da preuzmu zemlju“.

„Naš uspeh, rast privrede, zelene obveznice, rast plata i penzija – da li zaista mislite da to svetu i okruženju odgovara? Uspeh Srbije boli one koji su navikli da naša zemlja bude slaba, spora, na kolenima, ona koja sluša. U ovom slučaju, interes građana Srbije je na prvom mestu i oni odlučuju o sudbini naše zemlje“, rekao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari